POSLANICA BUNDESTAGA UDARILA NA NATO: Podržavali ste Tačija iako ste znali za zločine BUNE SE I NEMCI
Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

nakoN podizanja optužnice

POSLANICA BUNDESTAGA UDARILA NA NATO: Podržavali ste Tačija iako ste znali za zločine BUNE SE I NEMCI

Politika -

Poslanica turskog porekla u nemačkom Bundestagu Sevim Dagdelen iznela je optužbe na račun bivše OVK i njenih lidera, ali i na račun NATO, navodeći da je taj savez "prekršio međunarodno pravo podržavajući OVK kriminalce".

Dadelen je na Fejsbuku napisala da je posao Haškog tribunala da sada obezbedi bezbednost potencijalnih svedoka kako ih ne bi zastrašivali ili čak ubijali kao što je to bio slučaj sa bivšim premijerom lažne države i komandantom OVK Ramušem Haradinajem.

- Potvrda optužbi protiv (Hašima) Tačija takođe je udarac za saveznu vladu koja je svih ovih godina branila zločinca s obzirom na to da je znala da je nemačka obaveštajna služba BND ukazivala 2005. godine na komandanta OVK i vezu između organizovanog kriminala i politike. Na to je ukazala i glavna tužiteljka Tribunala u Hagu Karla del Ponte koja je otkrila krijumčarenje organa 2008. godine - napisala je Dagdelen, a prenosi Kosovo onlajn.

Poslanica je iznela optužbe i na račun NATO i nekadašnjih lidera vodećih članica SAD, Velike Britanije i Nemačke Bila Klintona, Tonija Blera i Gerharda Šredera.

Dan ranije, podsetimo, poslanik francuskog parlamenta Tijeri Marijani takođe je žestoko reagovao nakon potvrđivanja optužnice za ratne zločine protiv bivšeg vođe terorističke OVK i doskorašnjeg predsednika lažne države Kosova Hašima Tačija.

Marijani je naglasio da treba hitno formirati istražnu komisiju zbog podrške koju je francuska vlast pružala Tačiju i OVK protiv Srbije tokom sukoba devedesetih godina.

- A njegovi saveznici u Francuskoj? I akcija ministarstva spoljnih poslova u njegovu korist protiv Srbije. Treba nam istražna komisija - napisao je Marijani u objavi na svom Tviter nalogu.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track