Ban oštro kritikovao kosovsku policiju
Foto: Rojters

Kosovo i Metohija

Ban oštro kritikovao kosovsku policiju

Politika -
Generalni sekretar UN je naveo ubistvo dvoje Srba u Talinovcu, napade na srpske kuće i vozila, kao i pretnje fantomske Albanske nacionalne armije srpskim povratnicima u osam sela u okolini Kline, posle kojih su zapaljene dve srpske kuće

NJUJORK - Generalni sekretar UN Ban Ki-mun oštro je kritikovao kosovsku policiju zbog serije propusta u protekla tri meseca, navodeći da izostanak akcije "ozbiljno dovodi u pitanje sposobnost policije da se izbori sa kriznim situacijama i stekne poverenje javnosti".

Ban je u redovnom tromesečnom izveštaju o Kosovu, izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog reakcija kosovske policije tokom serije incidenata koji su pratili proslavu Vidovdana.

Ban je uputio i ozbiljne kritike međunarodnoj zajednici, navodeći da izostanak širokog konsenzusa u velikoj meri otežava postizanje "neophodnih kompromisa" u procesu rešavanja problema između Beograda i Prištine, prenosi RTS.

Ovaj izveštaj podeljen je ambasadorima država-članica Saveta bezbednosti UN, svega dve nedelje posle posete Bana Beogradu i Prištini. Savet bezbednosti će izveštaj Bana razmotriti na sednici zakazanoj za 21. avgust. Očekuje se da na toj sednici Rusija još jednom zatraži objašnjenja oko obučavanja libijskih i sirijskih ustanika na Kosovu.

Euleks je, istovremeno, naveo da se zahuktava istraga o navodima iz izveštaja Dika Martija o trgovini ljudskim organima, navodeći da su intenzivirani kontakti sa osobama koje imaju informacije relevantne za tok istrage.

Šef istražnog tima Klint Vilijamson stupio je u kontakt sa nekoliko država, kako bi obezbedlo sprovođenje programa zaštite svedoka.

Ban je u poslednjem izvaštaju još jednom upozorio na ozbiljne probleme s kojima se suočavaju manjinske zajednice na Kosovu, kao i na mali broj prognanih Srba koji se u protekla tri meseca vratio na Kosovo.

Navodeći podatke UNHCR-a, Ban je podsetio da se u protekla tri meseca na Kosovo vratila 131 osoba, odnosno 45 Srba, pet Roma, 36 Aškalija i Egipćana, 27 Goranaca, 12 Bošnjaka i pet Albanaca, što je upola manje nego u istom periodu prošle godine.

Kao razloge za takav razvoj situacije, generalni sekretar UN je naveo ubistvo dvoje Srba u Talinovcu, napade na srpske kuće i vozila, kao i pretnje fantomske Albanske nacionalne armije srpskim povratnicima u osam sela u okolini Kline, posle kojih su zapaljene dve srpske kuće.

Prema evidenciji UNMIK-a, u 19 incidenata provaljeno je u 23 srpske kuće, a nastavljano je i kamenovanje vozila sa srpskim registarskim tablicama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track