Mrkić: Kipar će nas zdušno podržavati na putu ka EU

Mrkić: Kipar će nas zdušno podržavati na putu ka EU

Politika -
Šefica kiparske diplomatije Erato Kozaku Markulis poručila je da je želja i cilj njene zemlje da Srbija dobije datum za početak pregovora o članstvu u Uniji do kraja kiparskog predsedavanja EU, odnosno do kraja godine

NIKOZIJA - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić izjavio je danas da će Kipar zdušno podržavati evropske integracije Srbije, ali da je za našu zemlju na tom putu važno da nastavi sa unutrašnjim reformama.

Mrkić je, sumirajući rezultate posete Kipru, istakao da je sa domaćinima imao prijateljske, plodne i poučne razgovore. To je bila prva poseta Mrkića nekoj zemlji od stupanja na dužnost šefa diplomatije.

"Kipar je predsedavajući EU i kao proveren i pouzdan prijatelj Srbije zdušno će nas podržavati na našem daljem putu ka EU", rekao je Mrkić.

Srpski ministar je juče u Nikoziji razgovarao sa šeficom kiparske diplomatije Erato Kozaku Markulis, koja je poručila da je želja i cilj njene zemlje da Srbija dobije datum za početak pregovora o članstvu u Uniji do kraja kiparskog predsedavanja EU, odnosno do kraja godine.

"Učinićemo sve što je u našoj moći da to postignemo, ali nama ti datumi nisu najključniji. Jako je bitno kako se mi ponašamo i koliko istinski uspevamo da poboljšamo sebe u reformama koje nam predstoje", rekao je Mrkić.

Prema njegovim rečima, Srbija treba da ide dalje u reforme sopstvenog sistema, radi sebe, sopstvenog poboljšanja isto onako kao što su to činili i prethodni kandidati za članstvo u EU.

Mrkić je ocenio da su bilateralni odnosi u svakom pogledu uzorni i dodao da je sa kiparskim sagovornicima razmotrio dalje korake u cilju njihovog snaženja.

Mrkić se juče sastao i sa kiparskim predsednikom Demetrisom Hristofijasom.

"To je bila prilika da prenesemo pozdrave našeg predsednika Tomislava Nikolića i da dogovorimo njihov susret narednog meseca tokom zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku", rekao je Mrkić.On je dodao da će potom biti dogovorene i bilateralne posete.

Mrkić je, takođe, naglasio da je Kipar zemlja koja pruža punu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

"Naravno, Srbija sa svoje strane uzvraća istom snagom kada je u pitanju teritorijalni integritet i suverenitet Kipra", zaključio je šef srpske diplomatije.

Kipar je jedna od pet država-članica EU koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova a, kako je rekla kiparska ministarka spoljnih poslova, taj stav zvanične Nikozije se neće menjati.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track