postrojenje vredno 300 miliona evra

VUČIĆ U MODERNIZOVANOJ RAFINERIJI U PANČEVU: Ovo je veliki dan za Srbiju i dalje unapređenje naših odnosa sa Rusijom

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Gasprom njefta Aleksandar Djukov i ministarka Zorana Mihajlović označili su početak rada postrojenja za duboku preradu

Vučić: Ovo postrojenje pokazuje kako kao Feniks iz pepela možete da podignete nešto što je bilo urušeno 1999. godine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje danas svečanosti povodom početka rada postrojenja "Duboka prerada", ključnog projekta druge faze modernizacije Rafinerije nafte u Pančevu.

Naime, danas počinje da radi postrojenje za duboku preradu sa tehnologijom odloženog koksovanja vredno 300 miliona evra.

To će omogućiti da se u Rafineriji proizvodi više motornog goriva a manje goriva sa nižom maržom.

1 / 13 Foto: Tanjug Printscreen

Predsednik je obišao komandnu salu Rafinerije, gde je s predsednikom Gasprom njefta Aleksandrom Djukovim i ministarkom Zoranom Mihajlović označio je početak rada postrojenja za duboku preradu.

foto: Tanjug Printscreen

- Što se budemo više razvijali naše potrebe za koskom će rasti - rekao je predsednik.

foto: Tanjug

Predsednik Srbije rekao je da se prisećao postavljanja kamena temeljca pre tri godine, i da je malo verovao da će s uspehom biti završen ovaj veliki projekat.

- Ljudi koji su gradili ovu konstrukciju od 96 metara imali su više vera i znanja od mene. Ovo je veliki dan za Srbiju i dalje unapređenje odnosa Srbije i Rusije i stvaranje još većeg poverenja i bliskosti, To noje potvrda samo naših bratskih odnosa u koje niko nikada nije sumnjao, to je potvrda naše zajedničke efikasnosti, dobrog rada i rezultata.

Vučić kaže da je za nas ovo važno iz nekoliko razloga.

- Ovo će popraviti poziciju NIS-a na tržištu, Srbija je dobila jednu od tri najmodernije rafinerije u regionu i ne mislim samo na bivšu Jugoslaviju. Ovo je bolja rafinerija od rafinerije u Burgasu i mađarskog Mola, sve drugo na prostoru bivše Jugoslavije ne može da se meri sa onim što mi imamo danas ovde u Pančevu. Ovde je sve urađeno na najsavremeniji mogući način korišćenjem svih modernih tehnologija, upotrebom digitalizacije- naglasio je predsednik.

Predsednik ističe da u rafineriji u Pančevu može da se vidi kada radi peć koja "vas dovede do temperature od 504 stepena kad aradi u punom kapacitetu kako se jedva čuje".

- Nema buke za ljude koji žive u blizini i što je još važnije za sve ljude koji žive u Južnom Banatu i Pnačevu i obodima Beograda, zaštita životne sredine je stavljena na prvo mesto, što ćemo imati manje prašine i praškastih čestica, što ćemo imati za 98 odsto manje količine sumpor-dioksida i sumpornih jedinjenja nego dosad. Na kraju ono što je najvažnije, ovde će se sada proizvoditi u kvalitetu euro 5 dizel za 40 odsto više, benzin za dva odsto više, TNG za sedam odsto više - rekao je predsednik i dodao da je to ono što će prednost dati NIS-u, zajedničkoj kompaniji Srbije i Rusije i doprinositi njenom daljem razvoju i većim uplatama u srpski budžet.

foto: Tanjug Printscreen

Predsednik kaže da je ovo postrojenje veoma značajno za Srbiju.

- Ovo postrojenje pokazuje kako kao Feniks iz pepela možete da podignete nešto što je bilo urušeno 1999. godine. Zahvaljujući velikim investicijama od 330 miliona evra danas možemo da vidimo ovo fantastično postrojenje. Nije slučajno da se Srbija danas nalazi na čelu Evrope po stopi rasta i ne mislimo da tu stanemo na kraju 2020. godine, već da sa istim takvim željama i zahtevima ulazimo u sve predstojeće godine. Za to nam je potrebna uvek dobra saradnja, iskreno prijateljstvo s našim ruskim prijateljima - rekao je Vučić u Pančevu i dodao:

foto: Tanjug Printscreen

- Mi sa MMF i Svetskom bankom imamo probleme oko Petrohemije, a danas smo čini mi se širom otvorili vrata dogovoru s predstavnicima Gazprom njefta. Zahvalan sam Djukovu na otvorenosti i što je spreman da donosi odluke koje nisu lake, jer je reč o vrlo složenom poslu koji teško nalazi veliki profit na tržištu. Mi u Petrohemiji imamo 1.320 radnika i čini mi se da smo blizu da nađemo rešenje i za njih i za hemijsku industriju Srbije - kazao je Vučić i najavio da će biti formirana radna grupa do sutra i napravljen najbolji tim da se taj problem reši.

Predsednik ističe da Srbija i Rusija to mogu zajedno, kao i da je to velika stvar za Srbiju i nimalo lak zadatak za NIS.

Vučić kaže da je ponosan na zaposlene koji veruju u svoju kompaniju i svju rafineriju, i koji je nisu napuštali ni kad je bilo najteže i znaju da je budućnost pred njima.

- Mi gledamo kako da u budućnosti s našim prijateljima NIS-om i Gazprom njeftom napravimo najbolje rezultate - poručio je predsednik i dodao da će koks koji se proizvodi u Pančevu verovatno moći da se koristi za cement i metalurgiju pa će moći još više i bolje da se grade najveći infrastrukturni projekti u Srbiji.

foto: Tanjug Printscreen

Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS, kazao je da je ovo veliki iskorak u novu eru rada.

- To je nova referenca kompanije i novi standardi, proizvodimo koks koji se dosad samo uvozio. To je veliki benefit za nas - kazao je Tjurdenjev.

foto: Tanjug Printscreen

Aleksandar Djukov istakao je da je 2017. godine najavljen početak izgradnje kompleksa, a danas može da se kaže da je projekat uspešno realizovan.

foto: Tanjug Printscreen

- Ovaj visokoefikasan projekat može uspešno da počne - poručio je predsednik Gasprom njefta.

Ambasador Ruske federacije u Srbiji Aleksandar Bocan- Harčenko rekao je danas u Pančevu da je veoma zadovoljan što je pušten u pogon projekat duboke prerade.

foto: Tanjug Printscreen

- Niko ne zna nešto slično u regionu i Evropi, da jedna energetska kompanija u ovakvim okolnostima nastavlja razvoj, ide napred punom parom i ostvaruje bnajvažnije projekte kao ovaj - naglasio je ambasador.

Na dubokoj preradi biće angažovano više od 60 domaćih stručnjaka, što je još jedna korist za lokalnu zajednicu.

Svečanosti su prisustvovali i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, kao i direktor JP Koridori Srbije Aleksandar Antić, ministar bez portfelja Nenad Popović, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, ministarka životne sredine Irena Vujović, gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović.

Inače, predsednik je pristustvovao i postavljanju kamena temeljca pri izgradnji ovog postrojenja.

Svečanost počinje u 12 časova, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track