PREDSEDNIK VUČIĆ NAKON ANTITERORISTIČKE VEŽBE: Patrijarh Irinej u teškom stanju NEMAM STRAH ZBOG IZJAVE ČABE DERA (FOTO/VIDEO)
Foto: Kurir

OBRUČ 2020

PREDSEDNIK VUČIĆ NAKON ANTITERORISTIČKE VEŽBE: Patrijarh Irinej u teškom stanju NEMAM STRAH ZBOG IZJAVE ČABE DERA (FOTO/VIDEO)

Politika -

Predsednik Aleksandar Vučić prisustvovao je antiterorističkoj taktičko-pokaznoj vežbi "Obruč 2020" ispred Palate "Srbija" u Beogradu. Vežbi su pored Vučića prisustvovali i premijerka Ana Brnabić i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

TOK VEŽBE

Vežba "Obruč 2020" je predstavljala simulaciju napada terorističke grupe na javnom mestu iz dva pravca.

Komandno-operativni centar nakon dobijanja informacije o napadu upućuje patrole policije opšte nadležnosti i šest interventnih jedinica.

Na mesto napada je brzo stigla interventa jedinica i počela je razmena vatre sa teroristima. Odmah stiže i ekipa Hitne pomoći. Stiže i helikopter "erbas h145" koji jedinicama na zemlji dostavlja informacije o kretanju terorista i osvetljava trasu kojom se kreću napadači. Nakon dolaska policije teroristi su pobegli u obližnji javni objekat i uzeli taoce.

Na drugoj lokaciji teroristi zauzimaju autobus gradskog prevoza sa putnicima i iznose ultimatum da se zaustavi policijska akcija. Na mesto napada dolaze pripadnici SAJ-a i Žandarmerije sa borbeno-oklopnim vozilima "Miloš" i "Lazar".

1 / 16 Foto: Kurir

Timovi za upad i blisku borbu koriste pse i balističke štitove snažno podržani oklopnim borbenim vozilima. Snajperisti pokrivaju mesto obračuna.

Zauzeta je i javna zgrada. Osam specijalaca se spušta konopcem na krov objekta i to je inače prvi put da policija ima mogućnost za desant noću. Piloti helikoptera koriste naočare za noćno letenje i osmatranje koje omogućavaju izvođenje najsloženijih operacija noću.

Zatim je prikazano rešavanje talačke krize u javnom objektu od strane pripadnika SAJ-a i Žandarmerije i potraga za odbeglim teroristima. U sledećoj fazi vežbe "Obruč 2020" pripadnici Interventne jedinice 92 sustižu motorno vozilo sa odbeglim tetoristima i hapse napadače.

Pripadnici SAJ-a zatim izvršavaju blokadu otetog autobusa sa taocima upotrebom dva borbeno-oklopna vozila. Za efekat iznenađenja koriste šok bombe i manevarsku municiju nakon čega su upali kroz prozore autobusa uz korišćenje ramova za razbijanje stakla.

Korišćenjem specijalnog robota koji pruža potpuni audio i vizuelni pregled situacije i dron za izviđanje sa termovizijskom kamerom i slanjem snimka ka operativnom štabu, te proverom specijaliste grupe koji prilazi eksplozivnom prsluku i deaktivira eksplozivnu napravu, završena je vežba.

Na kraju se učesnicima vežbe obratio predsednik Vučić.

- Vrlo dobro - rekao je Vučić.

Predsednik je naglasio da je zadovoljan vežbom i da su pripadnici MUP-a obavili sjajan posao:

- Prvi put su izveli neke stvari. Videli ste koliko se nisko spustio helikopter. Momci su fantastično obavili ovaj posao. Oni jesu garant za bezbednosti. U danima i nedeljama koji su pred nama od njih očekujem velike rezultate. Srbija mora da bude bezbedna i da pobedi organizovan kriminal - rekao je Vučić nakon vežbe.

1 / 11 Foto: Nemanja Nikolić

Predsednik je nakon vežbe odgovarajući na pitanja novinara naglasio da se patrijarh Irinej nalazi u teškom stanju.

- Hvala Bogu, živ je, ali stanje je teško, pre tačno 55 minuta je intubiran. Teško je prognozirati. (Načelnik Infektivne klinike) Goran Stevanović je u crvenoj zoni. Pokušavaju da patrijarha dok je intubiran, jer ranije nije moglo, okreću sa leve na desnu stranu da proizvedu drenažu pluća - rekao je Vučić i dodao da lekarski tim daje sve od sebe da sačuva život poglavara SPC.

Vučić je još jednom apelovao na građane da pokušaju da razumeju kakva je situacija sa koronom u Srbiji.

Ne strahujem za bezbednost

Vučić je potvrdio da je malo pre vežbe dobio informacije da je plaćeni ubica Čaba Der danas pred mađarskim istražnim organima izjavio da je imao ponudu dve mafijaške grupe da ga ubije.

- Nemam baš nikakav strah. Ne interesuje me šta ko pokušava da uradi - rekao je Vučić.

U vežbi je inače učestvovalo više od 250 pripadnika Helikopterske jedinice, Žandarmerije, Interventne jedinice, specijalne jedinice, ali i pripadnika PU Beograd i vatrogasno-spasilačkih jedinica.

Bilo je angažovano 28 vozila različite namene i pet helikoptera.

1 / 7 Foto: Nemanja Nikolić

Čitava vežba odvijala se u noćnim uslovima.

"Obruč 2020" večeras je prikazao rešavanje krizne situacije u noćnim uslovima i spremnost pripadnika MUP-a da pruže efikasan odgovor u svakoj situaciji u nocnom režimu i otežanim uslovima.

Cilj vežbe bio je da se pokaže obučenost da hitnom intervencijom bez odlaganja, uz korišćenje opreme visokog nivoa balističke zaštite i savremenih tehničkih uređaja, pripadnici MUP-a savladaju teroriste i zaštite gradane.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track