DAČIĆ O RADU SKUPŠTINE: Odluke donosimo brzo i sprovodimo ih efikasno
Foto: Ana Paunković

PARLAMENT FUNKCIONIŠTE BEZ PROBLEMA

DAČIĆ O RADU SKUPŠTINE: Odluke donosimo brzo i sprovodimo ih efikasno

Politika -

Skupština Srbije je spremna da radi brzo i da u kratkom roku usvaja sve važne odluke za zaštitu i odbranu javnog zdravlja, a da se istovremeno ne narušavaju principi njenog rada, izjavio je danas predsednik parlamenta Ivica Dačić na Beogradskom ekonomskom forumu.

Na pitanje da li je skupština u stanju da odgovori izazovima koje je nametnula pandemija, i postoji li opasnost da ona bude "usko grlo", Dačić je odgovorio da takva mogućnost ne postoji.

"Nemamo trenutno zakon ili odluke koje se nalaze 'na čekanju' u skupštini. Čekamo da vlada predlaže zakone i druge akte, čim oni budu došli u skupštinu, u zavisnosti da li su po redovnom ili hitnom postuptku, biće stavljeni na dnevni red", rekao je Dačić.

On je podsetio da je i Evropski parlament više puta sugerisao da skupština što manje radi po hitnom postupku, već da zakone i druge akte donosi po redovnom postupku.

"U tom smislu smo napravili iskorak u prošloj godini, kada je svega 19 odsto akata usvojeno po hitnom postupku, za razliku od pretprošle kada je bilo skoro 50 odsto. Sada ćemo ići još dalje, a to znači da smo predvideli da nećemo donostiti zakone po hitnom postupku, što je napredak u radu parlamenta", rekao je Dačić.

On je dodao da se rok od 15 dana, koliko je potrebno da zakoni čekaju u skupštinu, koristi za javna slušanja i rasprave po odborima.

"Ali, ako ima potrebe, ako je u pitanju interes države, nacionalni, bezbednosni ili zbog zaštite javnog zdravlja, predlozi akata se mogu stavljati po hitnom postupku, 24 sata pre sednice", rekao je Dačić.

Podsetio je da su po hitnom postupku doneti rebalans budžeta i izmene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

"Mi odluke donosimo brzo, u punoj koordinaciji na Kolegijumu parlamenta, sprovodimo ih efikasno i ne postoji mogućnost da se ugrozi način funkcionisanja skupštine", rekao je Dačić.

On je dodao da dužina mandata ovog saziva skupštine nije otperećenje za parlament, jer on ima svoju agendu.

"Važno je da skupština radi efikasno i da bude sastavni deo svih naših napora, u smislu ekonomskih reformi, odluka koje država mora da donosi, ali i naravno za sve druge izazove, spoljnopolitičke, dijalog sa Prištinom, sa EU", rekao je Dačić.

On je naveo da je Srbija veoma ozbiljno, možda i pre drugih, shvatila i radila na tome da pomogne privredi da lakše prođe kroz krizu, kao i da građanima pruži dodatnu zaštitu.

"Sa ove distance, možemo da kažemo da su oba cilja ispunjena i svetske ekonomske insitutcije odaju priznanje Srbije zbog toga. To je priznala i EU, da je Srbija najuspešnije izašla na kraj sa ekonomskim nevoljama", rekao je Dačić.

U tom smislu, naveo je da je stav SPS, ali vlade, predsednika, pa i SNS, da treba nastaviti sa tim tendencijama za pomoć privredi da lakše prođe priod krize, kao i pomoć građanima, pre svega najpogođenijim grupama i pojedincima, dok traje kriza.

"Moramo da se spremimo da sačuvamo zdravlje ekonomije i ljudi", zaključio je Dačić.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track