BEZBEDNJACI: Shvatite pretnje Vučiću ozbiljno, mogao bi da nastrada!
Zabrinuti za bezbednost predsednika Dragišić i Nicović, Foto: Kurir

UPOZORENJE

BEZBEDNJACI: Shvatite pretnje Vučiću ozbiljno, mogao bi da nastrada!

Politika -

Ubistvo Đinđića ogolilo je činjenicu da su postojale veze između bezbednosnih i drugih državnih službi, podzemlja, politike, novca, stranih centara moći...Nismo to sistemski rešili i ostaje zato da se svaka ovakva pretnja ozbiljno shvati, upozorava Marko Nicović

Pretnje koje se gotovo konstantno upućuju predsedniku Aleksandru Vučiću i njegovoj porodici zahtevaju ozbiljnu akciju svih bezbednosnih službi i drugih nadležnih u državi, smatraju stručnjaci za bezbednost.

Bez izgovora

Nekadašnji načelnik beogradske policije Marko Nicović upozorava da se Srbiji, u suprotnom, može ponoviti tragični 12. mart 2003, kad je ubijen premijer Zoran Đinđić.

foto: Marina Lopičić

- Uvek postoje strukture koje žele da nasilnim sredstvima sruše sistem. Vučić može da prođe kao Đinđić ukoliko se ovome ne pristupi na ozbiljan način, a to znači da se pre svega otkrije ko stoji iza ovih pretnji. Ubistvo Đinđića je ogolilo činjenicu da su postojale veze između bezbednosnih i drugih državnih službi, podzemlja, politike, novca, stranih centara moći... Nismo to sistemski rešili i ostaje zato da se svaka ovakva pretnja ozbiljno shvati. Politički animozitet ne sme biti izgovor da se ne preduzmu sve mere koje bi svaka država u svetu preduzela ako se ugrozi život predsedniku ili premijeru - naglašava Nicović.

foto: Marina Lopičić

I profesor Fakulteta bezbednosti Zoran Dragišić smatra da se svaka pretnja mora shvatiti krajnje ozbiljno.

- Bilo da je upućena predsedniku, drugom državnom službeniku ili građaninu, nijedna pretnja se ne sme bagatelisati. Mora se svaka shvatiti kao da je najozbiljnija, a onda utvrditi da li iza nje stoji duševni bolesnik, na primer, ili neka organizacija. Mi smo imali iskustvo da su nam organizovane kriminalne grupe ubile premijera. Naravno da ove pretnje dodatno uozbiljava i činjenica što dolaze nakon što je država objavila rat mafiji. Sve okolnosti treba uzeti u obzir - ocenjuje Dragišić.

foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

Opasna atmosfera

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin kaže da se stvara atmosfera u kojoj predsednik Srbije i njegova porodica postaju legitimna meta.

- Nadležne službe vrlo ozbiljno shvataju svaku pretnju upućenu bilo kome, a naravno i Aleksandru Vučiću i njegovoj porodici. Prvo se stvara atmosfera da je normalno da mrzite Vučića, a onda idete na sledeći korak da ga treba napasti fizički... Predsednik je previše tolerantan. Nama kaže: „Ne obraćajte pažnju na to.“ Međutim, ko tako tvituje, bude li imao šansu, on će to i da uradi - upozorio je Vulin i poručio da su svi koji ćute na pretnje Vučiću i njegovoj deci saučesnici i da će dočekati da njihovu decu neko tako „ubija u medijima“.

Svedoci smo da su pretnje Vučiću postale gotovo svakodnevica. Tako su prošle nedelje predsedniku upućene jezive pretnje smrću na Fejsbuku: „Ti mene ne vidiš, ali ja tebe vidim stalno, kroz optički nišan. Šećeru, gotov si. Još malo i linč na tebe kreće... Praćen si.“ Ove nedelje osvanuo je video-snimak u kojem Srđan Nogo, ekstremni desničar i donedavni član Saveza za Srbiju, koji je s liderom SZS Draganom Đilasom bio organizator nasilnih protesta, preti da će „Vučićev kraj biti vrlo tragičan“, a da je put kojim je krenuo tragičan i za celokupnu njegovu porodicu „od najstarijeg do najmlađeg“.

MONSTRUOZNO

Ovako su udarali na decu predsednika

foto: screenshot
  • Samo se nadam da ćemo pišati i na grobove tvoje dece, a ne samo tebe (april, s naloga „Zovem se Ostoja“)
  • Haiku za danas: Samo mrtvi Vučići su dobri Vučići (januar, s naloga „Slavko Tatic“)
  • Ovu dvojicu skloniše, a tebe će, Aleksandre Vučiću, snajper da reši. Znaš i sam, ona crvena tačka što te prati u spavaću sobu kad ugasiš svetlo (novembar, s naloga „Milos Bpm Petrovic“)
  • Je**m ti Danila mrtvog i nabijem ti na ku**c kljakavu Milicu, šmokljo (2019, s naloga „Alexandrizam“)

Kurir.rs/ Ekipa Kurira Foto: Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track