MILOVA OSVETA: Proterivanje ambasadora Božovića poslednji trzaj Đukanovićeve antisrpske politike!
Foto: Stefan Jokić, Nebojša Mandić

Skandalozna odluka crne gore

MILOVA OSVETA: Proterivanje ambasadora Božovića poslednji trzaj Đukanovićeve antisrpske politike!

Politika -

Cilj odluke Podgorice da srpskog ambasadora proglasi za personu non grata jeste podizanje tenzija. Uz to, ovim pokazuju da ni na kraju ne umeju da budu dostojni, ocenjuju sagovornici Kurira

Predsednik Crne Gore Milo Ðukanović i njegova Demokratska partija socijalista (DPS) rešili su da u poslednjim danima svoje vladavine još jednom udare na Srbiju. Proterivanjem srpskog ambasadora Vladimira Božovića iz te zemlje, odlazeći režim Ðukanovića pokušava da u bukvalno poslednjim danima na vlasti pokida srpsko-crnogorske veze i tako servira osvetu sopstvenom narodu zbog poraza na izborima, ocenjuju sagovornici Kurira.

Produbljivanje podela

Inače, prema našim saznanjima, vest da je proglašen personom non grata u svojoj rodnoj Crnoj Gori ambasadora Božovića je zatekla u Beogradu, u koji je doputovao dan ranije zbog privatnih obaveza.

Mandatar za sastav nove crnogorske vlade Zdravko Krivokapić žali zbog ovog poteza Podgorice, iza kojeg vidi osvetničku nameru Ðukanovića. - Odlazeći režim ni u svojim poslednjim danima ne preza od polarizacije društva i produbljivanja podela. Nova vlada će raditi na ozdravljenju odnosa Crne Gore sa Srbijom, promovisaćemo istinski dobrosusedsku politiku s Beogradom, kao i sa svima u regionu, po principu suverenosti, nezavisnosti i nemešanja u unutrašnje stvari drugih država. Uzajamno poštovanje biće naša mera - poručio je on.

Jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić smatra da proterivanje Božovića zbog izjave o Podgoričkoj skupštini 1918. godine pokazuje „diletantski revizionizam ostrašćenih srbomrzaca“. Predsednik Prave Crne Gore Marko Milačić odluku odlazeće vlasti ocenjuje kao „završni čin igre nedoraslih i neodgovornih kojim pokazuju da ni na kraju ne umeju da budu dostojni kraja“, dok Milan Knežević iz DF u ovome vidi „poslednji trzaj antisrpske politike odlazećeg režima“.

Ostavljaju pustoš

Predsednik Naprednog kluba Čedomir Antić kaže za Kurir da je ovo priprema Ðukanovićevog režima za opoziciju. - Oni misle da su uspeli i da će Srbi i dalje biti loši momci u Crnoj Gori. Verujem da će nova crnogorska vlada zateći državu pod hipotekom, u kojoj ekseri vire iz dasaka, a armatura iz betona. Izlaz iz toga su antimafijaški zakoni, po ugledu na američke, i da krene proces redom: od optužnica, suđenja, presuda i hapšenja, pa sve do višegodišnjih robija bar za desetoro iz vrha režima - izjavio je on.

Vladika budimljansko-nikšićki Joanikije ocenio je da je cilj odlazeće vlasti da podigne tenzije i produbi podele u svim slojevima crnogorskog društva.

Matija Bećković MILO KRUNIŠE SVOJU VIŠEGODIŠNJU BRUKU

Akademik Matija Bećković kaže za Kurir da će odlazeća vlast imati čega da se stidi. - Možda su ambasadora Božovića oterali u Nikšić, tamo su mu otac i majka. Nije on ništa manje Crnogorac od njih. On će se ponositi onim zbog čega su ga proterali, a oni će moći samo da se stide zbog toga. To što su uradili govori da im je malo što su se brukali 14 godina, nego hoće da tu bruku na samrtnome času krunišu - izjavio je on.

Šta im smeta NEPOŽELJAN ZBOG IZJAVE O 1918.

Odlazeća crnogorska vlada proglasila je Božovića personom non grata i od njega je zatraženo da napusti zemlju zato što je, kako su naveli, u petak „nelegalnu i nelegitimnu Podgoričku skupštinu 1918. nazvao oslobođenjem i slobodnom voljom crnogorskog naroda“. On je time, kako su saopštili iz crnogorskog ministarstva spoljnih poslova, unizio i najviše zakonodavno i predstavničko telo - Skupštinu Crne Gore, koja je 29. novembra 2018. usvojila Rezoluciju o poništenju odluka Podgoričke skupštine, kojima je, kako tvrde, ukinut dotadašnji suverenitet Crne Gore, njena teritorija prisajedinjenja Kraljevini Srbiji i nasilno detronizovan kralj Nikola Petrović Njegoš.

foto: Arhiva
foto: Kurir

Ne propustite

DANAS POKLON ZA SVE DAME U KURIRU! LAK ZA NOKTE: Kvalitetan i postojan, kako bi vaši nokti uvek izgledali uredno

Kurir je za sve pripadnice lepšeg pola spremio još jedan koristan poklon. Danas će svaka čitateljka dnevnih novina dobiti LAK ZA NOKTE.

Lakovi za nokte nikada ne izlaze iz mode!

Svaka dama redovno vodi računa o svojim šakama, a glavni odraz toga su uredni i sređeni nokti.

Lak koji ćete dobiti uz dnevne novine Kurir kvalitetan je i postojan, pa će vaši nokti izgledati savršeno danima nakon nanošenja.

foto: Promo

Čitajte KURIR!

Ivana Kljajić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track