ČOMIĆ: Zakon o istopolnom partnerstvu pred poslanicima do proleća
Foto: Zorana Jevtić

počinje debata

ČOMIĆ: Zakon o istopolnom partnerstvu pred poslanicima do proleća

Politika -

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić najavila je danas da će do kraja godine biti pripremljeni zakoni o rodnoj ravnopravnosti i o istopolnom partnerstvu.

Čomić je na TV Prva rekla da će tokom decembra biti otvoren dijalog o zakonu o istopolnom partnerstvu i da je toku formiranje radne grupe, a da bi ta dva zakona mogla da se nađu u skupštinskoj proceduri pre proleća naredne godine.

- To nije propis protiv većine nego propis kojim izrazita manjina u društvu ostvaruju njima ustavom i zakonom o antidiskriminaciji garantovana prava - kaže Čomić.

Upitana kako će izgledati debata o tom propisu, ministarka je rekla da će to biti dijalog sa civilnim društvo i strukom, dijalog unutar vlade, ali i dijalog sa poslanicima.

- Svesna sam da je svaki antidiskriminacioni propis problem za društvo zato što vam brani ponašanje zasnovano na predrasudi. Svaki antidiskriminacioni propis teško prolazi u društvu - kaže Čomić.

Razgovaraće, kako navodi, sa ljudima koji se protive tom zakonu.

Upitana o obnovi dijaloga vlasti i opozicije i da li bi možda mogla da bude posrednik u tim razgovorima, Čomić je rekla da je taj dijalog u nadležnosti Skupštine Srbije i Evropskog parlamenta.

Čomić je rekla da Evropska komisija, ali nijedno ministarstvo i vlada ne smeju u to da se mešaju.

Na pitanje ima li energije da uradi sve planirano, navela je da joj je mandat oročen na godinu dana, a da pažljivo sluša i "režanje neprijatelja i ćutanje prijatelja".

- Ako za godinu dana ne možete da povećate ocenu za vladavinu prava za 20 odsto sa sadašnjih niskih 2,2 na 2,64, ako ne možete da ispunite plan koji smo sami sebe zadali pre dve, tri, četiri ili pet godina, onda to neće moći ni sledeće godine - rekla je Čomić.

Navela je da nije član nijedne političke partije i da ne planira da se učlani u SNS. Na pitanje kako komentariše dešavanja u DS, čiji je bila član, Čomić je rekla da je "ostalo samo ćutanje".

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track