CRNA GORA NE POVLAČI ODLUKU: Ne odustaju od proterivanja Vladimira Božovića
Foto: Printskrin / You Tube / RTHN

saopštenje

CRNA GORA NE POVLAČI ODLUKU: Ne odustaju od proterivanja Vladimira Božovića

Politika -

Odlazeća crnogorska vlada pozdravila je odluku Srbije da u skladu s merama reciprociteta ne protera ambasadora Crne Gore u Beogradu Tarzana Miloševića i poručila da oni neće odustati od odluke o proterivanju srpskog ambasadora u Podgorici Vladimira Božovića.

Iz MVP-a su saopštili da nije bilo ni razloga za proterivanje crnogorskog ambasadora Miloševića.

- Ambasador Tarzan Milošević predstavlja svoju zemlju poštujući Republiku Srbiju, ne mešajući se u njena unutrašnja pitanja, sa uzdržanošću prema zemlji domaćinu čak i onda kada se Crna Gora grubo vređala i ponižavala sa različitih adresa u Srbiji, crnogorski državni simboli skrnavljeni, a zbog toga reagovale i različite međunarodne adrese - saopšteno je iz resora Srđana Darmanovića.

Vlada Crne Gore, koja odlazi s vlasti 2. decembra, kada u parlamentu bude izglasan novi mandatar Zdravko Krivokapić, piše u saopštenju da se za razliku od Tarzana MIloševića, srpski ambasador "u kontinuitetu mešao u unutrašnja pitanja zemlje u kojoj službuje, svojim interpretacijama istorije".

Time je, tvrde, dovodio u pitanje samostalnost i nezavisnost Crne Gore, negirajući Rezoluciju usvojenu u parlamentu o nelegitimnosti Podgoričke skupštne, za koju se, kako kažu, zna šta je predstavljala u crnogorskoj istoriji.

- Na ovo mu je iz Ministarstva spoljnih poslova više puta skrenuta pažnja, uz upozorenje da se radi o nedozvoljenom i nediplomatskom ponašanju prema zemlji domaćinu. Nažalost, uzalud i bez razumevanja - navodi se iz odlazećeg MVP.

Zbog toga, dodaju, ova vlada i i ministarstvo na čelu sa Darmanovićem neće povući svoju odluku.

Navode da odluku neće opozvati tim pre što je, kako kažu, neshvatljiva izjava srpske premijerke Ane Brnabić da je ambasador Božović zapravo prenosio i zvanične stavove Vlade Srbije, a što je, tvrde, potvrda i nastavak grubog mešanja u unutrašnja pitanja Crne Gore.

MVP zamera komesaru Oliveru Verheiju, koji je ranije pozdravio odluku Srbije da ne protera Miloševića, da je propustio da sa partnerima i prijateljima u Crnoj Gori "barem razmeni osnovne informacije i mišljenja o meritumu stvari".

"Verujemo da bi Verheji, posebno kao neko ko dolazi iz Mađarske, zemlje koja ima pojačan senzibilitet za pitanja ovakvog karaktera, kao političar i zvaničnik bolje razumeo naš odnos prema ambasadoru koji se u kontinuitetu meša u unutrašnje stvari i povređuje nacionalne interese zemlje prijema", navode u saopštenju.

Tvrde i da je Crna Gora "u potpunosti i istinski" posvećena regionalnoj saradnji i dobrosusedskim odnosima.

- To predstavlja ne samo stub evropske integracije, kako je istakao komesar Varheji, već ključni element naše spoljne politike koju godinama promovišemo u svim bilateralnim i multilateralnim okvirima, što je veoma dobro poznato našim evropskim partnerima. Stoga, čvrsto smo uvereni u ispravnost svoje odluke, s obzirom da ne možemo tolerisati ponižavanje crnogorskog državnog i nacionalnog dostojanstva od strane diplomatskih predstavnika u našoj zemlji - stoji u saopštenju MVP.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja