ODLAZEĆA MILOVA VLAST POKAZALA PRAVO LICE: Proterali ambasadora Božovića, zavadili Crnu Goru sa Srbijom, a onda i sa EU
Foto: Nemanja Nikolić, EPA/Malton Dibra

IZGUBIli KOMPAS

ODLAZEĆA MILOVA VLAST POKAZALA PRAVO LICE: Proterali ambasadora Božovića, zavadili Crnu Goru sa Srbijom, a onda i sa EU

Politika -

Đukanovićev funkcioner, crnogorski ambasador u Vatikanu, udario je na evropskog komesara Varheljija, koji je pozvao Podgoricu na dobrosusedsku politiku. Ovo je politika traženja neprijatelja, ocenjuju sagovornici Kurira

Nova vlada Crne Gore, koja bi trebalo da već sutra bude izabrana, dobila je dodatni teret zahvaljujući osvetničkom pohodu odlazećeg režima Mila Đukanovića i njegove Demokratske partije socijalista (DPS). Na svom oproštaju od višedecenijske vladavine, Đukanović je pokušao ne samo da posvađa Srbiju i Crnu Goru već je posegao i za očajničkim merama u nameri da ugrozi evropski put sopstvene države.

foto: Marina Lopičić

Ko podriva

Posle pohvala koje je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji uputio Srbiji povodom njene odluke da ne uzvrati recipročnim merama na sramnu odluku Podgorice o proterivanju srpskog ambasadora Vladimira Božovića, usledila je skandalozna reakcija ambasadora Crne Gore u Vatikanu Miodraga Vlahovića. On je, kao Đukanovićev trbuhozborac, poručio da je miroljubiv poziv Varheljija da i Crna Gora učini isto zarad dobrosusedske politike kompromitujući.

- Gospodine Varhelji, uz dužno poštovanje, vaša eklatantna izjava kompromituje i duboko podriva pretpostavljenu ozbiljnost i objektivnost politike EU na zapadnom Balkanu. Ili ste neobavešteni, ili je vaša pozicija rezultat interesa koji se protive osnovnim evropskim vrednostima i principima - napisao je Vlahović na Tviteru.

foto: Zorana Jevtić

Mašinerija protiv EU

Direktor Društva za istraživanje politike i političke teorije Vladimir Pavićević kaže za Kurir da je Đukanović ovih dana pokrenuo svu mašineriju protiv EU.

- Prvo je neprijatelje tražio i stvarao u svojoj kući. Sad mu je neprijatelj EU. Kakav neslavan kraj Milove političke karijere. Prethodno je odlukom da se srpski ambasador protera iz Crne Gore sebi dao autogol. To govori o njegovoj potpunoj dezorijentaciji nakon poraza na izborima 30. avgusta. EU i svi prijatelji i partneri Crne Gore, uključujući i Srbiju, insistiraju na politici dobrosusedstva i unapređivanju regionalnih odnosa. Milo je ostao jedini koji insistira na politici svađalaštva i podela - naglašava on.

Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku ocenjuje za naš list da je u najmanju ruku čudna reakcija Podgorice na konstruktivnu i dobronamernu izjavu Varheljija:

- Izjava komesara je i u duhu evropske politike regionalne saradnje i dobrosusedskih odnosa, pa je u najmanju ruku čudno da na takvu izjavu prvo reaguje, ne crnogorsko Ministarstvo spoljnih poslova, već jedan ideološki zaslepljen ambasador. Nakon što je Srbija povukla prethodnu odluku o reciprocitetu, logično bi bilo da odlazeća crnogorska vlast poništi odluku o proterivanju ambasadora Srbije.

PODGORICA NE ODUSTAJE

Vladimir Božović definitivno nepoželjan

foto: Printskrin / You Tube / RTHN

Crnogorsko ministarstvo vanjskih poslova (MVP) saopštilo je da ne odustaje od odluke da protera srpskog ambasadora Vladimira Božovića iz Crne Gore, jer tvrde da se „u kontinuitetu mešao u unutrašnja pitanja zemlje u kojoj službuje, svojim interpretacijama istorije“. Uz to, MVP Crne Gore zamera komesaru Varheljiju što je „propustio da sa partnerima i prijateljima u Crnoj Gori barem razmeni osnovne informacije i mišljenja o meritumu stvari“.

KRIVOKAPIĆ U PROGRAMU NOVE VLEDE

Stanje koje zatičemo liči na državni udar

foto: Screenshot YT

Mandatar Zdravko Krivokapić dostavio je juče Skupštini Crne Gore predlog programa nove vlade, koji će predstaviti sutra na sednici parlamenta. U ekspozeu, koji ima 51 stranu, Krivokapić poručuje da je osnovna težnja nove vlade da bude vlada svih, odnosno vlada naroda. Ocenjujući stanje koje nova vlada zatiče, Krivokapić kaže da se s pravom može nazvati „svojevrsnim državnim udarom“.

Kurir.rs/ Ivana Kljajić Foto: Nemanja Nikolić,EPA/Malton Dibra

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track