PREDSEDNIK SRBIJE URUČIO ODLIKOVANJA PORODICAMA HEROJA: Ordenje za prerano preminule u borbi sa kovidom
Foto: Instagram Printscreen, Budućnost Srbije

povodom Dana primirja u Velikom ratu

PREDSEDNIK SRBIJE URUČIO ODLIKOVANJA PORODICAMA HEROJA: Ordenje za prerano preminule u borbi sa kovidom

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je, povodom Dana primirja u Velikom ratu, uručio odlikovanja porodicama prerano preminulih heroja naše zemlje koji su se istakli tokom borbe na suzbijanju zarazne bolesti Covid-19.

Predsednik je danas uručio odlikovanja i pripadnicima Vojske Srbije koji su se istakli tokom borbe na suzbijanju zarazne bolesti kovid 19.

Odlikovani ponosni na priznanja: Pripadaju našim saborcima

Pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kojima je danas predsednik Aleksandar Vučić svečano uručio odlikovanja, ponosni su na priznanja koja su dobili, a navode da ta odličja koliko njima, pripadaju čak i više njihovim saborcima.

Orden Belog orla sa mačevima drugog stepena pripao je potpukovniku Dragutinu Dimčevskom i to povodom godišnjice bitke na Košarama, a potpukovnik je novinarima kazao da to odlikovanje znači puno njemu, ali i svim njegovim saborcima koji su učestvovali u odbrani otadžbine 1998. i 1999. godine.

Navodi da odlikovanje stiže možda sa zakašnjenjem, ali da je predsednik Vučić ipak ispravi nepravdu. "Skoro dve decenije se skrivala prava istina o borbama na Košarama, Morini, Paštriku i ostalim karaulama i ratištima koji su se odvijali tokom rata na Kosovu i Metohiji", dodaje potpukovnik Dimčevski.

Zlatnom medaljom za zasluge u borbi protiv virusa korona odlikovan je pukovnik Ivo Udovičić, komandant kovid bolnice VMC Karaburma, u kojoj već sa svojim kolegama saborcima, prema njegovim rečima, osam meseci radi neprekidno sa kovid pacijentima.

foto: Nemanja Nikolić

Zahvalan je predsedniku Republike i vrhovnom komandantu Vojske Srbije na medalji i istakao da je ne shvata kao ličnu nagradu, već kao nešto što je zasluga svih koji rade u kovid sistemu.

"S obzirom da je meni dodeljena, onda je ovo medalja za VMC Karaburma", kazao je pukovnik Udovičić i zahvalio se svim, kako kaže, kovidovcima na Karburmi poručujući im da je to njihova medalja.

Srebrnu medalju za hrabrost "Miloš Obilić" predsednik je uručio potpukovniku Borislavu Krnjajiću, angažovanom na sprovođenju mera obezbeđenja graničnih prelaza, migrantskih centara, kao i prihvata naših državljana pristiglih iz inostranstva, a potpukovnik Krnjajić kaže da tamedalja za jednog oficira predštavlja nešto što se čeka celoga života.

Puno mu znači što medalja koju je dobio nosi ime, kako je naveo, jednog od najvećih srpskih srednjevekovnih junaka - Miloš Obilić.

Potpukovnik Krnjajić naglašava da je jedinica kojom je komandovao za vreme epidemije virusa korona učinila sve kako bi omogućila i našim državljanima koji su pristigli iz inostranstva, ali i migrantima, da se kriza izazvana pandemijom prevaziđe na najlakši mogući način.

foto: Instagram Printscreen, Budućnost Srbije

"Ovo je priznanje pre svega za moju jedinicu, pa tek onda za mene", ističe potpukovnik Krnjajić.

Srebrnom medaljom za zasluge odlikovan je, između ostalih, i zastavnik Goran Petrović koji je angažovan na sprovođenju mera obezbeđenja Kliničkog centra Kragujevac, koji je zahvalan predsedniku Republike na dodeljenom odlikovanju, što će za njega predstavlja podstrek da radi još više i požrtvovanije.

Kazao je novinarima da je njegova jedinica angažovana od početka vanrednog stanja na suzbijanju širenja virusa korona i istakao da medalja koja mu je danas uručena pripada svim pripadnicima Vojne policije.

"Mi obavljamo svakodnevne zadatke u borbi protiv virusa korona i još uvek se uspešno nosimo sa tim. Da bismo svi zajedno izašli iz ove krize potrebno je da svi poštujemo mere i time damo doprinos u borbi protiv virusa korona", poručio je zastavnik Petrović.

(Kurir.rs/Instagram)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track