Najnovije vesti

AMERIČKI NEŠNEL INTEREST: Strateška greška Beograda -formulacija pitanja o nezavisnosti Kosova pred Međunarodnom sudom pravde
Ilustracija, Foto: Shutterstock

promašaj

AMERIČKI NEŠNEL INTEREST: Strateška greška Beograda -formulacija pitanja o nezavisnosti Kosova pred Međunarodnom sudom pravde

Politika

VAŠINGTON - Beograd je načinio stratešku grešku kada je, posle samoproglašenja kosovske nezavisnosti, zatražio od Međunarodnog suda pravde (MSP) da donese presudu o legalnosti te unilateralne odluke, umesto da od suda zatraži da razmatra da li je legalno to što se Kosovo odcepilo od Srbije, piše ''Nešenel interest'' ( National interest).

Da je MSP odlučio da je Kosovo secesijom od Srbije prekršilo međunarodni zakon, velike evropske sile našle bi se u ekstremno nezgodnom položaju da moraju da brane postupak koji je nedvosmisleno proglašen nelegalnim po međunarodnom pravu, piše američki magazin u tekstu, u kojem pravi uporednu analizu "kosovskog slučaja" sa slučajem Nagorno Karabaha.

S druge strane, da je sud proglasio kosovsku secesiju legalnom, to bi ''srušilo brane'' za mnoge druge secesije zemalja u svetu, dodaje američki list.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Tako je, kako navodi ''Nešenel interest'', greška Srbije dovela do toga da je izbegnuto da se sud izjašnjava o ključnom pitanju legalnosti secesije, već je zauzeo najobazriviji mogući stav, tvrdeći da nema kršenja međunarodnog prava u samom deklarisanju nezavisnosti, osim ako ga eksplicitno zabranjuje Savet bezbednosti UN.

U suštini, deklarisanje nezavisnosti je, kako dodaje vašingtonski list, ''pitanje slobode govora''.

S vremena na vreme sve strane su tvrdile da je Kosovo jedinstven slučaj, a ne formalno pravni presedan, a pozivanje na to u slučaju Nagorno Karabaha pokazuje nespremnost da se prizna ta realnost.

Kada su zapadne sile podržale kosovsku nezavisnost, one su nedvosmisleno upozorile da je Kosovo sui generis (jednistven slučaj) - specijalni slučaj koji prema međunarodnom pravu ne može biti iskorišćen ni pod kojim okolnostima u drugim situacijama.

Ipak, to nije sprečilo sepratiste u drugim delovima sveta da se pozivaju na slučaj Kosova kada god se činilo da je to prilika za njih.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...