PETKOVIĆ: Đorđeviću KiM sredstvo za političku borbu, biće struje
Foto: Tanjug/ Zoran Žestić

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju

PETKOVIĆ: Đorđeviću KiM sredstvo za političku borbu, biće struje

Politika -

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da Mlađan Đorđević, tvrdnjama da neće biti struje za Srbe na severu KiM posle 14. decembra, pokušava politički da profitira, te poručio da se po pitanju snabdevanja električnom energijom ništa neće promeniti i da će građani imati struju.

Petković je time demantovao navode Đorđevića da je preuzimanje sistema snabdevanja strujom na severu KiM dogovoreno za 14. decembar, čime je, kaže, Đorđević, predsednik Aleksandar Vučić počinio još jednu izdaju Kosova.

Neki bi rado da jurišaju na Kačanik i Đakovicu preko Tvitera i iz centra Beograda, a ja sam ovde, kao i Kancelarija za KiM, predsednik Vučić i Vlada Srbije, gotovo svaki dan. Nema sela sela gde nismo bili i gde nećemo biti, pomagati i ulagati sredstva, rekao je Petković danas u Zubinom potoku.

Kako kaže, takvim izjavama ciljano se stvara smutnja u srpskim sredinama na KiM.

Đorđević je zbog takve izjave bio na naslovnim stranama u svim prištinskim medijima. Priča o tome da neće biti struje i da će se desiti ne znam šta posle 14. decembra, je priča koja služi da Đorđević ostvari neku vrstu političkog profita, rekao je Petković.

On je istakao da svi Srbi, na severu KiM i u svim srpskim sredinama, znaju da će struje i dalje biti na severu KiM i da se ništa neće menjati ni nakon 14. decembra.

"Sve dok i kada se formiraju ćerke firme EPS-a snabdevaćemo električnom energijom Srbe na severu KiM i apsolutno svi moraju da znaju", naglasio je Petković.

On je dodao da je prema sporazumu iz 2013. godine, kao i zaključima EU, dogovoreno koje su obaveze Prištine, kada je reč o eneregtici, koje podrazumevaju formiranje dve ćerke firme EPS-a.

Onima koji, kaže, pitaju po kojim zakonima će biti osnovane, odgovara da će to biti po uredbi Vlade Srbije, jer se sve čini u skladu sa našim zakonima i propisima.

A, oni koji bi želeli da izazovu smutnju u narodu i svakog dana šalju neku vrstu dezinformacija, zato i nemaju podršku na KiM, nego moraju da se oglašavaju iz Beograda, jer razmišljaju kako da im KiM posluži samo kao sredstvo za političku brobu, rekao je Petković.

Kako kaže, osam godina govore da će Vučić izdati Kosovo, što se, ističe, neće desiti.

Dodaje da o navodnoj izdaji govore oni koji su od 2008. nadalje činili sve da na tacni izruče Prištini nezavisnost, od saglasnosti na dolazak Euleksa na KiM, do pitanja pred MSP i izmeštanje odbrane KiM iz UN u EU.

To je bilo u redu, a sada kada se mi borimo za srpski narod, da sačuvamo što možemo, jer nam se zbog loših odluka do 2012. smanjen manevarski prostor - mi smo loši i izdajnici. Da li zato što je Vučić uspeo da povuče 18 priznanja KiM, što imamo većinu u UN, što na KiM finansiramo 349 projekata, što se po prvi put izdvaja više novca nego u prethodnih 40 godina, rekao je Petković.

On je Srbima na KiM poručio da je država uz njih, da će činiti sve da im pomogne i da nikada neće biti sami.

Đorđević je u saopštenju izneo tvrdnju da je energetika predata albanskom preduzeću, što, kaže, znači da srpsko preduzeće neće vršiti distribuciju, te da i naplata i isključenja prelaze u ruke Albanaca.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track