MALI O PREDLOGU BUDŽETA U SKUPŠTINI: Za zdravstvo 15,2 milijardi dinara, vrednost stranih investicija ove godine 2,3 mlrd
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

planirana velika ulaganja u zdravstvo

MALI O PREDLOGU BUDŽETA U SKUPŠTINI: Za zdravstvo 15,2 milijardi dinara, vrednost stranih investicija ove godine 2,3 mlrd

Politika -

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas u Skupštini Srbije da su Predlogom budžeta za 2021. godinu planirana velika ulaganja u zdravstvo, ukupne vrednosti 15,2 milijardi dinara.

Obrazlažući budžet za narednu godinu u parlamentu, Mali je istakao da će sredstva biti izdvojena za završetak Kliničkog centra u Beogradu i Kliničkog centra u Novom Sadu, kao i za početak radova na Kliničkom centru u Kragujevcu.

Pored tih ustanova, Mali je naveo da će novac biti izdvojen za radove na Dedinju 2, za radove za Kliniku za infektivne i tropske bolesti, radove na opštoj bolnici u Loznici, Aranđelovcu, Vrbasu, Surdulici, Vranju, Kikindi, Pirotu, Prokuplju. Takođe, za Dom zdravlja u Novom Sadu biće izdvojeno 7,8 miliona dinara.

Novac će biti izdvojen i za Dom zdravlja u Valjevu, Velikom Gradištu, Vrnjačkoj banji, kao i za Zavod za javno zdravlje u Kraljevu.

Ministar je kazao da je reč o 22 zdravstvene ustanove za koje su ugovori već potpisani i dodao da su na nekim ustanovama radovi već krenuli, a da na ostalim počinju sledeće godine.

"Jačina i snaga jedne zemlje više se meri samo politički i ekonomski, već je vezana i za otpornost zdravstvenog sistema. Mnoge zemlje, razvijenije od Srbije, su pale na ispitu kada je u pitanju korona, jer nisu dovoljno ulagale u zdravstvo", rekao je Mali.

Istakao je da je tokom virusa korona nivo hospitalizacije u našoj zemlji najveći u Evropi i da iznosi između 12 i 38 odsto, dok u Nemačkoj iznosi između jedan i četiri odsto.

Mali navodi da je zbog toga veliki pritisak na naše zdravstvo i da će ih zato država uvek podržati većim platama i ulaganjima u zdravstvene ustanove.

Vrednost stranih investicija ove godine 2,3 milijarde

Mali je izjavio da će Srbija ovu godinu završiti sa prilivom stranih direktnih investicija od 2,3 milijarde evra.

Mali je, takođe, istakao i da uprkos krizi koju je izazvala pandemija virusa korona nijedan investitor nije povukao odluku da ulaže u Srbiju.

Ta informacija, dodaje on, dovoljno govori o atraktivnosti i sigurnosti naše zemlje za početak ili širenje poslovanja.

"Budžetom za narednu godinu mi smo iznos novca koji je vezan za podršku takvim investicijama za skoro 50 odsto povećali u odnosu na 2019. godinu", rekao je Mali u Skupštini.

Naveo je da je naša zemlja atraktivna investitorima jer je pokazala kakvim se merama odgovara na krizu, da ima stabilne plate i penzije koje se isplaćuju u dan, kao i makroekonomsku stabilnost.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track