MUŠTULUK OD MALOG PRAVO IZ SKUPŠTINE: Svim penzionerima uoči Svetog Nikole po 5.000 dinara! PARICE LEŽU TAČNO 18. DECEMBRA
Foto: Instagram Printscreen, Siniša Mali

ministar i zvanično potvrdio

MUŠTULUK OD MALOG PRAVO IZ SKUPŠTINE: Svim penzionerima uoči Svetog Nikole po 5.000 dinara! PARICE LEŽU TAČNO 18. DECEMBRA

Politika -

BEOGRAD - Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da će 18. decembra svim penzionerima biti uplaćeno po 5.000 dinara jednokratne pomoći.

"Tačno 18. decembra ćemo isplatiti svakom penzioneru 5.000 dinara", rekao je Mali, dodajući da će tu pomoć dobiti 1,7 miliona penzionera.

Želimo da pomognemo upravo onima kojima je naša pomoć najpotrebnija, naglasio je Mali u izjavi za Prvu.

Mali: Penzije stabilne, PIO fond stabilan

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas u skupštini da su penzije stabilne i da postoji prostor za njihov dalji rast iz godine u godinu, a osnova tih isplata je, kako ističe, stabilnost PIO fonda.

Mali je naveo da je stabilnost PIO fonda sve bolja, jer iz godine u godinu raste broj zaposlenih, a samim tim i prihodi od doprinosa, koji su, kako kaže, 2012. godine iznosili 287 milijardi dinara, a 2019. godine su bili 494 milijarde dinara.

"Država je 2012. godine iz budžeta dotirala PIO fond svakog meseca na nivou od 48 odsto, jer nije bilo dovoljno doprinosa da pokrije penzije svih zaposlenih, dok je 2019. godine taj procenat bio 25,3 odsto. Dvostruko manje, upravo zato što je vođena odgovorna ekonomska politika", rekao je Mali.

Ministar je objasnio da se odgovorna politika vodila na način koji je bio usmeren ka otvaranju velikog broja fabrika i na zapošljavanje velikog broja ljudi, kao i na smajenje sive ekonomije i usmeravanje da porezi i doprinosi idu u budžet, odnosno u RFZO i PIO fond.

Kako kaže, navedeni podaci su indikator kako jedna uspešna ekonomska politika doprinosi stabilnosti penzionog sistema.

"Još malo pa dolazimo do toga da je penzioni sistem samoodrživ jer je i dalje trend rasta broja zaposlenih i smanjenje broja nezaposlenih", poručio je Mali.

Kada je reč o odnosu minimalne zarade i potrošačke korpe, Mali kaže da je opredeljenje Vlade Srbije da se iz godine u godinu iznos minimalne zarade povećava.

On je dodao da je 2012. godine minimalna zarada bila oko 15.000 dinara, a da će od 1. januara 2021. godine biti 32.000 dinara.

Prema njegovim rečima, minimalna zarada je nekada pokrivala manje od 60 odsto minimalne potrošačke korpe, a u prvih deset meseci 2020. godine je pokrivala blizu 80 odsto.

"Idemo ka tom cilju da se minimalna zarada izjednači sa nivoom potrošačke korpe što je važan socijalni pokazatelj", rekao je Mali.

Vrednost stranih investicija ove godine 2,3 milijarde evra

Mali je izjavio je danas da će Srbija ovu godinu završiti sa prilivom stranih direktnih investicija od 2,3 milijarde evra. Mali je, takođe, istakao i da uprkos krizi koju je izazvala pandemija virusa korona nijedan investitor nije povukao odluku da ulaže u Srbiju. Ta informacija, dodaje on, dovoljno govori o atraktivnosti i sigurnosti naše zemlje za početak ili širenje poslovanja.

"Budžetom za narednu godinu mi smo iznos novca koji je vezan za podršku takvim investicijama za skoro 50 odsto povećali u odnosu na 2019. godinu", rekao je Mali u Skupštini Srbije tokom rasprave o budžetu. Naveo je da je naša zemlja atraktivna investitorima jer je pokazala kakvim se merama odgovara na krizu, da ima stabilne plate i penzije koje se isplaćuju u dan, kao i makroekonomsku stabilnost.

Mali je istakao da država svake godine sve više novca izdvaja za kapitalne projekte, kao što su auto-putevi, razvoj železnice, izgradnja industrijskih parkova. Sve su to, dodaje, preduslovi za privlačenje stranih direknih investicija i otvaranje novih fabrika.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track