ALBANSKI LOBISTI ŽESTOKO UDARILI PO SRBIJI! Blokirati ulazak Srbije u EU sve dok ne prizna Kosovo
Foto: Reuters

PRLJAVE IGRE

ALBANSKI LOBISTI ŽESTOKO UDARILI PO SRBIJI! Blokirati ulazak Srbije u EU sve dok ne prizna Kosovo

Politika -

Promoteri nezavisnog Kosova uporni u nametanju ideje novom američkom predsedniku Bajdenu da pritiska Srbiju, preti joj sankcijama i blokira njen ulazak u EU dok ne prizna lažnu državu

Sastanak u Američkom kongresu na kojem su najpoznatiji albanski lobisti i promoteri kosovske nezavisnosti Madlen Olbrajt, Eliot Engel i Danijel Server smišljali načine kako da nateraju Srbiju da prizna nezavisno Kosovo pokazao je da je strah Beograda od promene vlasti u Vašingtonu bio donekle opravdan.

Blokirati ulazak Srbije u EU sve dok ne prizna Kosovo, upotrebiti diplomatske i ekonomske instrumente, uključujući i sankcije, za ostvarivanje američkih ciljeva na zapadnom Balkanu i udaljiti Beograd od uticaja Moskve i Pekinga bile su glavne preporuke Komiteta za spoljne poslove Predstavničkog doma Kongresa upućene novom američkom predsedniku Džozefu Bajdenu.

Mržnje i laži

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin poručio je da što bude manje Olbrajtove i Engela, to će biti više prilike da budućnost nadvlada prošlost.

foto: Beta Hadzimarkovujicic

- Kada o Srbiji govore Madlen Olbrajt i Eliot Engel, onda osim predrasuda, mržnje i laži ništa drugo i ne može da se očekuje. I Olbrajtova i Engel bi da nas nateraju da se posvađamo s Rusijom i Kinom, ali i da nas pouče da smo sami krivi što su nas ubijali, bombardovali i Republiku Srpsku i Srbiju, a posebno da nas nauče da za svaku srpsku smrt treba da im budemo zahvalni. Olbrajtova i Engel bi da ispituju odluke slobodne i suverene Srbije, ali nikada nisu ispitivali poreklo novca kojim su ih obasipali politički predstavnici narko-klanova sa Kosmeta - izjavio je Vulin.

Uprkos pokušaju da se vrati diplomatija SAD na stare trase politike svršenog čina, spoljnopolitički analitičari smatraju da Bajden ne može usvojiti sve ove preporuke, jer danas, zbog sasvim drugačijih okolnosti, nije moguće nametati rešenje Srbiji. Zbog toga Srbija, kako naglašavaju, nema razloga da menja principijelne stavove o KiM, zasnovane na principima međunarodnog prava.

Nametanje rešenja

Bivši diplomata Zoran Milivojević napominje da preporuke iz pomenutog komiteta stižu u osetljivom trenutku koji je vezan za budućnost KiM:

- To dolazi kada se taj projekat pokazuje kao neuspeo već dugo godina i kada je počeo da radi sud gde su praktično na dnevnom redu OVK i vrh političke elite u Prištini, a koji je do sada imao podršku američke administracije... Srbija nije iznenađena. Međutim, jasno je da nije moguće danas nametati rešenje i sprovoditi politiku svršenog čina, onako kako želi albanski lobi u SAD. Okolnosti su drugačije. Bez Srbije se ne može.

Dušan Janjić

Neće biti radikalnih novina

foto: KURIR

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić kaže da će Bajden teško slediti preporuke u vezi s KiM, ali da veruje da će SAD ući u dijalog Beograda i Prištine:

- Bajden je 2016. rekao da se Amerika i Srbija ne slažu o priznavanju nezavisnosti Kosova, ali da će to biti stavljeno sa strane. U tom smislu mi deluje da se SAD približavaju stavu EU o dve Nemačke. Od Srbije će tražiti da prizna postojanje Kosova kao funkcionalnog entiteta. Tu neće biti novina i nema razloga da Bajden odustane od dobrih stvari koje su Grenel i Tramp uradili. Radikalnih novina nema.

Marija Zaharova

Promoviše se "velika Albanija"

foto: Profimedia

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova skrenula je pažnju na, kako je navela, pojačane napore na promociji koncepta "velike Albanije" i poručila da Rusija poziva EU, kao posrednicu u pregovorima Beograda i Prištine, da izvrši pritisak da se poštuju postignuti sporazumi o pitanju KiM u Briselu:

- Pretpostavljamo da bi EU trebalo da vodi uravnoteženu politiku, vršeći pritisak da dođe do usklađivanja sa postignutim sporazumima.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja