TATJANA MACURA ZA KURIR: Opozicija oko Đilasa često ispada smešna
Foto: Kurir

intervju

TATJANA MACURA ZA KURIR: Opozicija oko Đilasa često ispada smešna

Politika -

Bolnica u Batajnici je najsvežiji primer. Gledati kako političari okolo jure banalne građevinske propuste dok oko njih u redovima čekaju teški kovid pacijenti, ništa je drugo nego politikanstvo, kaže kopredsednica Stranke moderne Srbije

Tatjana Macura, kopredsednica Stranke moderne Srbije (SMS), kaže za Kurir da deo opozicije okupljen oko Stranke slobode i pravde (SSP) Dragana Đilasa često ispada smešan kritikujući baš svaki potez vlast. To što oni rade, kako kaže, čisto je politikanstvo. Ona, takođe, otkriva i da SMS već pregovara sa organizacijama i pojedincima u vezi sa izlaskom na naredne izbore.

Kako komentarišete odluku dela opozicije da ipak ne bojkotuje naredne izbore?

- Banalan način da priznaju da su pogrešili kada su se odlučili da bojkotuju prethodne izbore. Ta odluka i ne bi bila toliko sporna da su se bavili samo sobom. Međutim, oni su sve svoje kapacitete usmerili na onaj deo opozicije koji se odlučio da izađe na izbore, uzimajući neko samoproklamovano ekskluzivno pravo da opoziciju dele na onu koja je lažna i onu koja je prava, a sve pod izgovorom da na izbore ne izlaze zbog loših izbornih uslova. Kao što vidimo, izborni uslovi više nisu tema i gotovo da se više i ne pominju, a od juna do danas se o tom pitanju ništa promenilo nije. Uprkos tome što su na ovaj način priznali grešku, nažalost, izostaje osećaj odgovornosti zbog toga što Skupština danas izgleda ovako nakaradno kako izgleda. Zahvaljujući lošoj proceni verovatno su neplanirano pružili podršku aktuelnoj administraciji da bez prepreka vodi državu.

Da li vi već imate plan kako ćete izaći na naredne izbore? Da li pregovarate s nekim strankama ili udruženjima/pokretima o zajedničkom izlasku?

- Stranka moderne Srbije, kao i sve inicijative povezane s njom, ostaće dosledna ranije utvrđenim principima, a to je da je saradnja moguća samo sa političkim organizacijama koje su nedvosmisleno proevropski orijentisane, okrenute onim vrednostima i sistemima u koje većina naših pre svega mladih građana odlazi. Ukratko - da, razgovaramo sa organizacijama i pojedincima koji dele mišljenje da u Srbiji nije dovoljno reći "želimo da promenimo vođu i to će biti dovoljno da nam bude bolje", jer znamo da neće.

Utisak je da ne podržavate deo opozicije okupljen oko Đilasovog SSP, koji kritikuje sve što uradi vlast, pa tako udaraju čak i na neke dobre stvari, poput izgradnje kovid bolnice u Batajnici...

- Nisam više sigurna koliko je to organizacija okupljeno oko Đilasovog SSP. Savez za Srbiju se raspao, a UOPS, koji je, navodno, trebalo da nasledi taj savez, koliko mi je poznato, nikada nije ni zaživeo. Jasno je da nekadašnje organizacije koje su činile SZS danas nastupaju pojedinačno, odnosno svaka za sebe. Narodna stranka uveliko nastupa samostalno, SSP nastupa samostalno, Dveri takođe, kao i ogranak DS. Stranka moderne Srbije, kao jasno građanski orijentisana stranka, nema mnogo toga sličnog sa nabrojanim organizacijama, koje su deo nekih bivših vlasti, jer su one u suštini nacionalističke (NS i Dveri), uz pojedine nejasno definisane orijentacije (SSP i ogranak DS). Njihova zajednička crta je da kritikuju apsolutno sve što dolazi od aktuelne administracije, pri čemu veoma često ispadaju smešni, jer je jednostavno nemoguće da neko, ma koliko da se upinje, baš sve radi loše. Kovid bolnica u Batajnici je najsvežiji primer. Bolnica je podignuta za četiri meseca i velikim delom stavljena u funkciju. Gledati kako političari okolo jure banalne građevinske propuste dok oko njih u redovima čekaju teški kovid pacijenti, ništa je drugo nego politikanstvo, koje i građani na isti ili sličan način vide.

Kurir.rs/B. K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track