Svečano polaganje kamena-temeljca za fabriku Tojo tajers

PREDSEDNIK U INĐIJI, KAMEN-TEMELJAC ZA TOJO TAJER: Hoćemo još fabrika! Vučić i Piksi pozdravili zvanice i na japanskom!

Politika -

Ovo je najveća japanska investicija u Srbiji, rekao je predsednik Srbije rekavši investitorima iz Japana da želimo još fabrika pa da razmisle i o tome. Vučić je naglasio da je ovo prva Tojo tajer fabrika na tlu Evrope

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje ovog jutra u Inđiji svečanoj ceremoniji polaganja kamena-temeljca za izgradnju fabrike guma japanske kompanije Tojo tajers.

1 / 31 Foto: Printscreen

Tojo tajers biće jedan od najvećih izvoznika iz Srbije

Predsednik Vučić istakao je danas, na ceremoniji polaganja kamena temeljca za fabriku japanskog Tojo tajersa u Inđiji, da je reč o investiciji od ogromnog značaja, a da će ta kompanija biti jedan od najvećih izvoznika iz Srbije.

"Izvoz Tojo tajersa biće na nivou od 240 miliona evra, i to će biti jedan od najvažnijih i najmoćnijih izvoznika sa teritorije Srbije", rekao je Vučić. To su, kaže, ogromni podsticaji za razvoj srpske ekonomije, ali još važnije je, što posle ovog ulaganja, očekujemo i dolazak novih japanskih kompanija. "Ovo je važna stvar za Srbiju, od ogromnog značaja", naglasio je Vučić.

1 / 15 Foto: Printscreen

Precizirao je da je reč o investiciji od 382 miliona evra, što je najveća japanska investicija do sada u Srbiju, zbog čega je zahvalan svima u Japanu koji su radili na tome, kao i svima u našoj zemlji koji su, u žestokoj konkurenciji, uspeli da se izbore za veliku i moćnu kompaniju.

Činjenice o Tojo tajeru

* prva i jedina fabrika kompanije Tojo u Evropi

* investicija vredna 382.713.001 evro

* 523 nova radna mesta do kraja 2023. godine

* obim proizvodnje 5-10 miliona guma prvog ranga godišnje

"To nije pitanje jednog ili dva sastanka, poregovore smo počeli u maju 2017. godine. Tri i po godine su trajali razgovori i pregorovi da biste jednog giganta doveli u Srbiju, da imate ovako važnu investuticju za Inđuju, Vojvodinu i celu Srbiju", rekao je Vučić. Poručio je građanima Inđije da je sa ovom fabrikom "njihova budućnost zagarantovana".

Na samom početku, putem video-linka zvanice u Inđiji pozdravio je predstavnik kompanije iz Japana uključivši se iz Osake. On je rekao da danas ne bismo bili ovdee bez zdušne podrške Vlade Srbije.

foto: Printscreen

Generalni direktor korporacije Tojo tajers Takaši Šimicu izjavio je danas, na svečanosti polaganja kamena temeljca za fabriku guma japanske kompanije Tojo tajers u Inđiji, da će gradnja te fabrike biti završena do aprila 2022. godine. Fabrka u Inđiji će do 2023. godine sa oko 560 srpskih radnika proizvoditi godišnje pet miliona Tojo guma, rekao je Šimicu obrativši se onlajn na svečanosti kojoj prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Pažljivo smo tražili lokaciju, konkurencija je bila veoma jaka i našli smo savršeno okruženje u Srbiji", kazao je Šimicu. Istakao je da će fabria u Inđiji snabdevati tržišta u Evropi, na Bliskom istoku, Africi i Severnoj Americi.

"Iako je ovo već osma fabrka kompanije Tojo, ona će imati veoma bitnu ulogu u unutar našeg globalnog lanca snabdevanja", naglasio je on.

Šimicu je rekao da će se u fabrici u Srbiji koristiti najnovija tehnologiju i proizvoditi najkvalitetniji proizvodi po najkonkurentnijim cenama, kao i na energetski efikasan način.

foto: Printscreen

"Naš cilj je da prozvodimo gume, u potpunosti u skladu sa Tojo filozofijom koja podrazumeva promovisanje lokalnog privrednog rasta i otvaranje novih radnih mesta, uz smanjenje ugljeničnog otiska i uz pomoć novih tehnologija. Naš plan jeste da završimo sa izgradnjom fabrike u Srbji do aprila 2022. godine, kada proizvodnja treba i da počne". Veoma smo zadovojni što možemo da otvorimo nova radna mesta i pospešimo privredni razvoj Srbije i Inđije, dodao je on. "Unapred se radujemo danu kada ćemo moći da posetimo Srbju i pridružimo vam se na proslavi proizvodnje naše prve gume ovde", naglasio je on.

Piksi i na japanskom!

Zvanicama se obratio i nekadašnji fudbaler i reprezentativac Dragan Stojković Piksi koji je više od decenije živeo i radio u Japanu.

foto: Printscreen

On je rekao da ne mora da govori koliko mu ta zemlja znači i koliko mu je u srcu. On je potom predstavnike Tojo tajera pozdravio na japanskom.

foto: Printscreen

Podsetimo, reč je o jednoj od najvećih svetskih kompanija za proizvodnju guma koja će napraviti fabriku u Severoistočnoj industrijskoj zoni opštine Indija, na dva kilometra od centra mesta.

Predsednik Opštine Inđija Vladimir Gak ranije je rekao da će to biti najznačajnija investicija do sada u Srbiji s obzirom na visinu ulaganja od 367 miliona evra u prvoj fazi, veličinu objekta, kao i na činjenucu da Tojo tajers pripada Micubiši korporaciji.

Glavni izvođač radova na izgradnji hale koja će zahvatati oko 20 hektara, kako je rekao, biće japanska kompanija Takenaka, ali da će biti mesta i za naše građevince kao podizvođače.

Rok izgradnje je 17 meseci, nakon čega se očekuje da fabrika godišnje proizvodi pet miliona guma premijum klase za tržište Evrope i Rusije.

Opština Inđija je obezbedila zemljište površine 64 hektara i neophodnu infrastrukturu. Tojo tajers bi, kako je ranije najavljeno, u novom pogonu trebalo da zaposli 537 radnika čije plate će biti iznad proseka u Srbiji. Japanski gigant osnovan je 1945. godine, sa sedištem grupacije u Osaki. Poslovne aktivnosti grupe zasnivaju se na tri osnovne grane - gume, automobilska tehnologija i hemikalije. Gume Tojo tajers prisutne su u Evropi više od 30 godina.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track