NOVI PRITISCI NA SRBIJU: Madlen Olbrajt se uključuje u dijalog Beograda i Prištine o Kosovu i Metohiji
Foto: Profimedia

Opasnost

NOVI PRITISCI NA SRBIJU: Madlen Olbrajt se uključuje u dijalog Beograda i Prištine o Kosovu i Metohiji

Politika -

Američki profesor Danijel Server najavio povratak bivše državne sekretarke SAD, koja je, osim po antisrpskim stavovima, poznata i kao veliki prijatelj Albanaca

O Otkrio namere Danijel Server
O Otkrio namere Danijel Serverfoto: Dragana Udovičić, Profimedia

Bivša državna sekretarka SAD Madlen Olbrajt biće uključena u dijalog Beograda i Prištine kao predstavnik nove administracije američkog predsednika Džozefa Bajdena, najavio je profesor na vašingtonskom univerzitetu „Džons Hopkins“ Danijel Server. To je još jedna potvrda da dolazak Bajdena ojačava okupljanje stare antisrpske garniture od koje Srbija ne može da očekuje povoljne stvari, već samo još žešće pritiske, ocenjuju sagovornici Kurira.

U inat Srbima

Server je slavodobitno rekao da će nekadašnja šefica američke diplomatije uskočiti u taj dijalog bez obzira na to šta Srbi misle o njoj.

- Razumem da je mnogi Srbi neće ceniti, jer je zagovarala učešće NATO u ratu posle propasti pregovora u Rambujeu. Bivša je državna sekretarka i važna je struja, ne toliko u Demokratskoj stranci, već u mislećem demokratskom svetu, delu demokratskog sveta koji misli o spoljnog politici. A i živela je u Srbiji, govori srpski. Mislim da bi to trebalo ceniti - izjavio je Server za N1. Bivši diplomata Milisav Paić kaže za Kurir da je od pobede Bajdena bilo kristalno jasno da će se okupiti ovaj krug ljudi i da će pritisci na Srbiju biti pojačani.

- Server je ovim samo nastavio albansku lobističku poziciju koju su zauzeli svi debatnici o budućoj politici SAD prema Balkanu. To okupljanje na antisrpskim linijama je samo ojačalo i od ove garniture mogu se očekivati veći pritisci na nas. Srbija samo mudrom politikom može da im odoli. Cilj SAD je jasan, ostale su dve nezatvorene stranice: međunarodno priznavanje Prištine i smanjivanje funkcija Republici Srpskoj, kako bi Kosovo i BiH postale punopravne članice NATO, čime bi Srbija ostala okružena Alijansom - objašnjava Paić.

Paić: Srbija samo mudrom politikom može da odoli pritiscima
Paić: Srbija samo mudrom politikom može da odoli pritiscimafoto: Printscreen

Zarobljeni u prošlosti

Bezbednosni stručnjak Orhan Dragaš ocenjuje za Kurir da je Server „frustriran“, zarobljen u prošlosti i da su njegovi stavovi o Srbiji sada potpuno neupotrebljivi:

- Današnja politika SAD prema Srbiji, Kosovu, Balkanu uopšte, nije ni nalik onoj od pre četvrt veka, to dobro zna budući američki predsednik i to je jasno rekao pre četiri godine kada je u Beogradu srdačno razgovarao sa Aleksandrom Vučićem. On vidi Srbiju kao partnera, a ne kao suparnika Amerike, a to Server ne može da smisli. Server želi Srbiju na kolenima, poniženu i kažnjenu, ali to su samo njegove davne frustracije, ne i realna američka politika. Srbija će uz podršku Amerike, a ne u sukobu s njom, pronaći kompromis u vezi sa Kosovom, jer je odgovorna država koju vode odgovorni ljudi. Na žalost Servera, koji u tome, s pravom, neće učestvovati.

ŠTA SU NJENI STVARNI INTERESI Razvila biznis na Kosovu, dobila i bistu

Olbrajtova je bila jedan od najglasnijih zagovornika bombardovanja SRJ 1999, važi za velikog lobistu i prijatelja Albanaca i osvedočeni je promoter nezavisnog Kosova.

Na Kosovu je prošle godina dobila bistu, a trg na kojem se nalazi nazivaju trg Olbrajt. Takođe, za Kosovo je vezuje i biznis, jer, kako se pisalo, njena kompanija „Olbrajt grup“ stoji iza jednog od tamošnjih vodećih mobilnih operatera.

Kompletan tekst OPŠIRNO pročitajte u današnjem štampanom izdanju KURIRA.

16.12.2020.naslovna
foto: Kurir

U DANAŠNJEM ŠTAMPANOM IZDANJU KURIRA PROČITAJTE:

PAKAO KORONE! Kristina Kovač

U Švedskoj te leče samo kada umireš, a za ostale ih nije briga!

SUMNJIVO! ZAŠTO SE SKRIVA MITROPOLITOV AMANET?

Vladika Joanikije stopirao objavljivanje Amfilohijevog testamenta!

SCENA SA GROBLJA KOJA JE SLOMILA SVE

Darko poljubio harmoniku i stavio je na očev kovčeg SVIRAJ GORE, OČE, SVIRAJ NA NEBU (FOTO)

DRAMA U BEOGRADU

Džipom probio ogradu Narodne skupštine, naoružan šipkom vikao:"Ministri, napolje!"

LAŽNE ZNAČKE DOVODE GRAĐANE U ZABLUDU

Ministar policije i predstavnici sindikata razgovarali o izgledu službene legitimacije

SVAKI SRBIN OVO MORA DA ZNA! KAKO DA ISPRAVNO SLAVITE KRSNU SLAVU

Mnogi NIKAD nisu čuli za ove običaje, da li znate svog sveca

NE PROPUSTITE

DANAS U KURIRU! POKLON IZNENAĐENJA I SASOMANGE OGLASNIK

Danas ćete uz Kurir dobiti poklon iznenađenja, samo izaberite ddnevne novine sa poklonom koji želite, nabrojaćemo vam neke: ljuštilica za voće i povrće, metalno rende, kašika za med, nož, skalpel, loptica skočicu, prsten za devojčice, šnalica za kosu, rajf, set za šivenje, istiskivač za pastu za zube, kašika za cipele, držač za mobilni telefon i još mnogo toga.

U Sasomange oglasniku ćete naći odabrane oglase za kupovinu i prodaju stanova, kuća, placeva, garaža, automobila, telefona, televizora, miksera, muzičkih instrumenata, nameštaja...

Bukvalno za bilo šta!

Sasomange je novi onlajn oglasnik, koji se sastoji od internet portala i aplikacija, dostupnih i za iOS i za Android platforme, a svake srede uz dnevne novine Kurir dobijate na poklon selekciju besplatnih malih oglasa.

Celokupnu ponudu oglasa možete pronaći na Sasomange.rs, gde vas čeka preko 450.000 aktivnih oglasa u više od 90 kategorija i potkategorija.

Sasomange – jedno mesto na kom ima sve!

Kurir poklon
foto: AMG

Čitajte KURIR!

Kurir / Ivana Kljajić Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track