ZORAN MILIVOJEVIĆ U USIJANJU DANA: Srpska diplomatija će imati težak zadatak da odgovori na izazove u 2021. (KURIR TELEVIZIJA)
Foto: Kurir

SLEDE IZAZOVI

ZORAN MILIVOJEVIĆ U USIJANJU DANA: Srpska diplomatija će imati težak zadatak da odgovori na izazove u 2021. (KURIR TELEVIZIJA)

Politika -

Srpska diplomatija će imati težak zadatak da odgovori na izazove u 2021. godini. Posle promene američke administracije i velikih primedbi iz Evropske unije na neusklađenost politike Beograda sa Briselom, za očekivati je burnu diplomatsku godinu.

Ovo je tema večerašnjeg Usijanja dana čiji je gost karijerni diplomata Zoran Milivojević.

Usijanje
foto: Kurir

O Dodikovom poklonu Lavrovu?Da li je to skandal?

- To je pre svega propust službi koje se brinu o poseti, svaki poklon mora da prođe pripremu i da se utvrdi da li su u redu. Ne bih ulazio u špekulacije o čemu se radi, ali mislim da ima smisla ono što je rekao kustos Nikola Kusovac. Ali treba stvari raščistiti, kaže Milivojević.

Poseta Lavrova BiH?

Razlozi za sve što se dešavalo imaju unutrašnju i spoljnu dimenziju, spoljnu jer je BiH ponovo postala aktuelna, jer ovo je prostor na kome se prelamaju interesi velikih sila, zato je Lavrov i bio. Odnosi RS i MOskve su specifični, što ne nalazi na razumevaje u Sarajevu. Lavrov je dolaskom dao podršku RS, a sreo se i sa Željkom Komšićem. Ruska strana je vrlo jasno htele da da do znanja da je BiH sastavljena od tri naroda, kaže Milivojević.

BiH nije zrela da se promeni 25 godina od Dejtona, i mora se ispoštovati formula 2 entiteta i 3 konstitutivna naroda. Samo tako može da funkcioniše.

Presuda Sejdić-Finci?

Od toga je stariji Dejtonski sporazum, a BiH još nema pun suverenit zbog stranih Visokog predstavnika, stranaca u Ustavnom sudu itd. Ta presuda treba da bude osnov da BiH bude građanska država, ali mora da se ispoštuje sve što je predviđeno, dok se ne dođe do zrelosti društva za to.

Usijanje
foto: Kurir

Zasedanje odlazećeg Predstavničkog doma u SAD? Svi pričaju o reviziji Dejtona?

Ovaj region je postao interesantan, zbog promena i geopolitičkih interesa,, i prisustva rivala na globalnoj sceni. Kad je reč o EU to je predmet posebnog interesovanja. Na ovom prostoru su bila tri važna pitanja: Kosovo, Makedonija i BiH. Što se tiče SAD, imaćemo dinamičnu iduću godinu sa puno izazova za Srbiju i sa puno potrebe za ozbiljnim ponašanjem.

Vašingtonski sporazum?

To nije klasičan međunarodi ugovor, već politički sporazm, koji će zavisiti od volje Vašingtona da ga sprovede. Ima logike da ekonomski deo i deo oko Izraela bude prihvatljiv za SAD. Amerika je ozbiljna država, i ona će biti prisutna u regionu zajedno sa EU za razliku od perioda ranije za vreme Trampa, zbog Rusie i Kine.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track