OPOZICIJA SE PODELILA I OKO IZBORNIH USLOVA: Niko od njih ne zna da kaže ni šta im tačno smeta u vezi s izborima!
Foto: Ana Paunković, Marina Lopičić, Beta Dragan Gojić, Zorana Jevtić

cepkanje

OPOZICIJA SE PODELILA I OKO IZBORNIH USLOVA: Niko od njih ne zna da kaže ni šta im tačno smeta u vezi s izborima!

Politika -

Navodna borba za bolje uslove na izborima pretvorena je u rovovsku borbu lidera. Ne zna se sa čim će oni uopšte izaći pred Evropski parlament, koji treba da posreduje u dijalogu vlasti i opozicije

Opozicioni lideri uspeli su da i od izbornih uslova naprave farsu u kojoj se sve dublje cepa odavno razbijeni bojkotaški blok. Pošto više nema dileme u vezi s bojkotom narednih izbora, jer su svi promenili ploču i odlučili da idu pred birače, opoziciji je izgleda postalo sasvim nevažno kakvi su izborni uslovi, o čemu su mesecima govorili i što im je bio izgovor za prethodni neizlazak na izbore. Umesto dogovaranja, svedoci smo kopanja rovova i spremanja za nadmetanje ko će da postane zaštitno lice opozicione borbe za njih.

U magli

Iako s potpuno zamagljenim razlozima, linije podela su već sad jasno iscrtane. Zato se i ne zna sa čime će opozicionari uopšte izaći pred Evropski parlament, koji treba da posreduje u dijalogu vlasti i opozicije upravo na temu izbornih uslova. Ubrzo posle objave da su SSP Dragana Đilasa, DS Zorana Lutovca i PSG Pavla Grbovića krenuli u izradu izborne platforme stvorio se još jedan blok, koji želi da predvodi lider SDS Boris Tadić. Pošto su SSP i DS ignorisali njegove sastanke o zajedničkom delovanju opozicije, Tadić je s Novom strankom, DSS, Ne davimo Beograd, Zelenom strankom, Jedan od pet miliona... podržao predlog mera za slobodne i poštene izbore Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA).

Pavle Grbović
foto: PSG

Treću kolonu okupljaju Vuk Jeremić i njegova Narodna stranka, koji za saradnju postavljaju uslov svih uslova - bojkotovanje prethodnih izbora. Sukob Jeremića s Boškom Obradovićem najverovatnije će stvoriti i četvrtu kolonu, koja će ići pod barjakom Dveri.

Svesni da su istrošeni

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže za Kurir da je rasparčanost opozicije, pa čak i u vezi sa izbornim uslovima, samo pokazatelj da se u bojkot nije ušlo zbog izbornih uslova, već nemoći.

Dragomir Anđelković
foto: Dragana Udovičić

- Opozicioni lideri su svesni da su istrošeni i da na izborima ne bi postigli nikakav rezultat. Svako od njih je gledao da politički profitira, da opstane i da se nada nekakvoj pomoći sa strane, novcu i podršci za njihovo objedinjavanje, kako bi mogli uopšte da uđu u narednu izbornu trku. Zaista, osim politike protiv vlasti SNS, među opozicionarima ne postoji nijedan zajednički imenitelj. Kad se svi bore za sopstvene interese, logično je da na svakom pitanju izbijaju sukobi. Naravno da svaka opozicija zaslužuje bolje izborne uslove, ali nikada se nije radilo o njima, već o bojkotu kao načinu da se izbegne izborni neuspeh - ocenjuje naš sagovornik.

Miloš Jovanović, DSS

Nećemo u dijalog ako ga vode stranci

Miloš Jovanović
foto: Marina Lopičić

Lider DSS Miloš Jovanovic kaže da očekuje da će najavljeni dijalog vlasti i opozicije doneti neke pomake kada je reč o izbornim uslovima, ali da njegova stranka u tome ne želi da učestvuje.

- Nekako mi je, u najmanju ruku, neprijatno da pred strancima, i to prilično nevažnim strancima - a građani moraju da znaju da su to u evropskim razmerama "apsolutni anonimusi" - svoj ili naš prljav veš iznosim i prepirem se s predstavnicima vlasti. Naši problemi, naša stvar, naša rešenja - kaže Jovanović.

Osuo paljbu po kolegama

Jeremić udario na celu opoziciju

Vuk Jeremić
foto: printscreen

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić potpuno je odbacio mogućnost za saradnju sa najvećim brojem opozicionih stranaka. Otišao je i korak dalje, pa ih je prilično i izvređao. Nakon što je zaratio sa liderom SSP Draganom Đilasom, Jeremić je rekao da neće sarađivati ni sa Spasom Aleksandra Šapića, a onda je udario i na ostale.

- Izvolite, gospodo, ako hoćete sa DSS, Šapićem, Zavetnicima, Čedomirom Jovanovićem, Čankom i PSG. Mi nećemo. Sarađivaćemo sa onima koji su se žrtvovali da bi pokazali da u politici nisu svi isti, a ta vododelnica se dogodila 21. juna - rekao je Jeremić na televiziji Nova S.

I. K./ Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track