IVICA DAČIĆ O DOGOVORU SA DEJVIDOM MEKALISTEROM: Iza Božića detalji o početku međustranačkog dijaloga vlasti i opozicije
Foto: Zorana Jevtić

unapređenje uslova

IVICA DAČIĆ O DOGOVORU SA DEJVIDOM MEKALISTEROM: Iza Božića detalji o početku međustranačkog dijaloga vlasti i opozicije

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je večeras da će nakon Božića, 7. januara, doći do daljih razgovora oko početka međustranačkog dijaloga vlasti i opozicije o unapređenju izbornih uslova, i naveo da je to zaključak razgovora koje je imao sa predsedavajućim Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Dejvidom Mekalisterom.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Zorana Jevtić

On je, povodom kritika iz nekih krugova opozicije da navodno pokušava da odloži početak dijaloga, objasnio da je kao predsednik Skupštine odgovoran samo za period od kada je izabran na to mesto, 22. oktobra.

"Dogovor s Mekalisterom je da se posle Božića dogovore detalji. Ko će biti predstavnici EP? Ko će biti učesnici? Ne znamo ni ko želi da učestvuje. Ne bežim od uloge kopredsedavajućeg u dijalogu", istakao je Dačić za RTS.

Dačić je naveo da je prvi tok dijaloga uspostavljen prošle godine na osnovu razmene pisama Mekalister-Gojković (bivše predsednice Skupštine Maje Gojković) na način da se "pod pokroviteljstvom predsednika parlamenta uspostavi proces dijaloga koji bi potpomogli evroposlanici".

Jedan kopredsedavajući je predsednik Skupštine a drugi neko iz EP, rekao je Dačić i dodao da je tada još dogovoreno da druga faza (nakon izbora održanih u junu) dijaloga ima dugoročniju perspektivu.

On je takođe dodao da se "grdno varaju neki ako misle da će ih dijalog dovesti na vlast".

Ilustracija
Ilustracijafoto: Ana Paunković

Ja sam kao Broj jedan iz Alana Forda - sve pamtim, a 'zvanično sam sladak'

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je večeras da parlament nikad nije bio "pozorište" pa da se u njemu pričalo samo o tačkama dnevnog reda, već se uvek govorilo o poliičkoj situaciji u društvu.

"Parlamente je političa arena", rekao je Dačić za Radio televiziju Srbije (RTS), a na konstataciju da se poslanici vlasti bave i vanparlamentarnom opozicijom, naročito nekim njenim liderima, uzvratio da se - i ona bavila vlašću.

On je naveo i da je "narodski tip" koji se vodi osećajem, za razliku od predsednika Republike Aleksandra Vučića koji "gleda u istraživanja", i veruje da mnogi iz opozicije ne bi ni ušli u Skupštinu.

Na pitanje o zahtevima opozicije, upitao je: "Da li to Demokratska stranka traži razdvajanje predsedničkih i parlametarnih izbora, koja ih je spojila i čiji je predsednik Boris Tadić skratio svoj mandat?".

"Nemoj da mi pričaju o funkcionerskoj kampanji, kad se nisu skidali s televizije! Nemoj da me farbaju, ja sam kao Broj jedan iz Alan Forda, sve pamtim!", rekao je Dačić.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Profimedia/Patrick Semansky-Pool/Getty images

Govoreći o epidemiji korona virusa, rekao je da će primiti vakcinu koja je prošla proveru ako mu zdravstveno stanje to dozvoli, dodavši "zvanično sam sladak" - ima povišen šećer.

Dačić je rekao da njegov koalicioni parter, predsednik Jedinstvene Srbije, Dragan Marković - "Palma", nije napadao epidemiologa Predraga Kona u Skupštini, već je "samo protiv toga da korona bude jedina tema" jer to "stvara psihozu i lošu atmosferu u društvu".

(Kurir.rs/Tanjug/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track