PROŠLO JE DESET GODINA OD NJEGOVE SMRTI: Porodica čuva sećanje, a evo ko je bio VLADAN BATIĆ
Foto: Dado Đilas

POMEN ODRŽAN NA NOVOM OBRENOVAČKOM GROBLJU

PROŠLO JE DESET GODINA OD NJEGOVE SMRTI: Porodica čuva sećanje, a evo ko je bio VLADAN BATIĆ

Politika -

Na današnji dan pre deset godina preminuo je Vladan Batić.

Porodica je danas na Novom obrenovačkom groblju održala desetogodišnji pomen.

Vladan Batić, čitulja
foto: Kurir Printscreen

Vladan Batić je bio predsednik Demohrišćanske stranke Srbije i poslanik republičkog parlamenta, a preminuo je 26. decembra 2020, u 61. godini, posle duge i teške bolesti.

Rođen je 1949. u Obrenovcu. Diplomirao je 1972. godine na Pravnom fakultetu u Beogradu. Zvanje magistra pravnih nauka stekao je 1977, a na Katedri za međunarodno pravo doktorirao je 1981. godine, sa temom "Slobodne carinske zone sa stanovišta međunarodnog prava". Kao advokat je radio od 1984. godine.

Bio je jedan od osnivača Demokratske stranke (DS), član Glavnog odbora, Izvršnog odbora i prvi izabrani predsednik Beogradskog odbora DS. Od 1992. do isključenja 1997. godine bio je potpredsednik Demokratske stranke Srbije (DSS). Sa grupom istomišljenika 1997. formirao je DHSS, čiji je predsednik bio od osnivanja.

Posle osnivanja Saveza za promene (SZP), 1999. godine postao je koordinator tog saveza u dva mandata po šest meseci, sve do maja 2000. godine. U ime SZP učestvovao je u formiranju Demokratske opozicije Srbije (DOS) 10. januara 2000. godine. Nakon pobede na saveznim izborima septembra 2000. postao je savezni poslanik i šef poslaničke grupe DOS u Skupštini SRJ, a posle izbora u decembru iste godine u novoformiranoj vladi Zorana Đinđića postaje ministar pravde. Za vreme dok je bio ministar pravde, pored mnogo donetih zakona, ukinuta je i smrtna kazna.

Bio je kandidat DHSS-a na predsedničkim izborima juna 2004. Takođe, zastupao je Milana Panića u sporu njegove farmaceutske kompanije ICN sa državom, kao i porodice dvojice gardista koji su stradali u beogradskoj kasarni na Topčideru.

Na parlamentarnim izborima u januaru 2007. na listi LDP izabran je za poslanika u Narodnoj skupštini. Poslanik je bio i u sazivu parlamenta konstituisanog nakon izbora u maju 2008.

Autor je knjige "Dve Srbije". Govorio je nemački i engleski jezik. Bio je oženjen i otac tri ćerke.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track