SEM I REBEKA FABRICI ZA KURIR: Srbija je jedna od najbolje čuvanih tajni Evrope!
Foto: Privatna Arhiva

Iskreno

SEM I REBEKA FABRICI ZA KURIR: Srbija je jedna od najbolje čuvanih tajni Evrope!

Politika -

Ambasador EU u Beogradu Sem Fabrici i njegova supruga Rebeka, koja je zamenica ambasadorke Ujedinjenog Kraljevstva, u Beogradu su tri i po godine. Za to vreme su ovde, kako kažu u razgovoru za Kurir, stekli prijatelje i dosta dobro upoznali našu zemlju, iako ih je pandemija koronavirusa sprečila da ove godine malo više putuju.

Od Košutnjaka do Tare

- Naučila sam srpski i stekla mnogo prijatelja. Kada je u pitanju moj svakodnevni život u Beogradu, volim sa svojim psom Lulu da idem na trčanje u Košutnjak ili da vozim bicikl na Kosmaju. Volim sportove u prirodi. Vikendom volim da idem sa Semom u nabavku sezonskog voća i povrća na Kalenić pijacu. Omiljena mi je sezona malina! Pre pandemije kovida 19 uživala sam u viđanju s prijateljima posle posla i koktelima u „Kulturi“, međutim, to sada više nije moguće. Kada uzmemo odmor, koristimo svaku priliku da putujemo po Srbiji, posebno u planine na jugu. Prelepe su - navodi Rebeka.

Sem ističe da su, putujući po Srbiji, otkrili Mokru goru i nacionalni park „Tara“, koji su „neverovatno lepa oblast“.

- Svim svojim prijateljima i rođacima rado promovišemo Srbiju kao jednu od najbolje čuvanih tajni Evrope! Kada razmišljam o Srbiji, uvek ću se sećati lepih šetnji u prirodi, ljubaznih ljudi i dobre hrane i vina - kaže on.

Sem Fabrici, Rebeka Fabrici
foto: Privatna Arhiva

Budući da su oboje u svetu diplomatije, neminovno je da se u njihovoj kući često vode razgovori o politici. Rebeka kaže da se njihovi stavovi u suštini ne razlikuju.

- Naravno da kod kuće vrlo često razgovaramo o politici i diplomatiji, jer nas to zanima i svakodnevno smo u to uključeni, posebno u srpsku politiku. Naši stavovi se u suštini ne razlikuju i ne raspravljamo se o politici. Delimo iste stavove kada se radi o važnim pitanjima, poput zaštite životne sredine, jednakosti i demokratiji i obično nas nerviraju iste stvari. Međutim, provodimo i dosta vremena u razgovoru o drugim stvarima, na primer, o uspehu naših sinova u školi i na fakultetu, šta da radimo za vikend, šta sledeće da gledamo na Netfliksu, ko će izvesti psa u šetnju. Iste teme koje su važne i drugim ljudima - kaže ona.

Sa sinovima i o politici

Sem otkriva da su za političke teme zainteresovani i njihovi sinovi.

- Politika i diplomatija su veoma zanimljive, zbog toga i pune stranice novina, iako ne uvek iz pravih razloga. Samim tim dosta razgovaramo o politici, razmenjujemo članke i knjige. I naši sinovi su zainteresovani i često nas pitaju da im objasnimo naš stav o nekoj temi o kojoj slušaju u javnosti, poput bregzita ili nekih važnih izbora, kao što su bili američki, ili o ulozi EU u zaštiti klime. Još su mladi i nisu odlučili kojim karijerama će se posvetiti. Naravno da je diplomatija jedna mogućnost i da bismo ih u tome podržali. Ipak, pored politike i onoga čime se bavimo na poslu, ima još dosta drugih tema o kojima kod kuće razgovaramo i za koje smo zainteresovani - kaže Sem Fabrici.

Sem Fabrici, Rebeka Fabrici
foto: Privatna Arhiva

On ne skriva da je bio tužan kada je Velika Britanija, čiji je službenik njegova supruga, odlučila da napusti EU.

- Još sam tužan. Sećam se razočaranja u junu 2016. nakon referenduma. Ipak, to je bila odluka britanskog naroda i mi, u EU, morali smo da je poštujemo. Četiri i po godine kasnije postigli smo i sporazum i možemo da vidimo kako ćemo napredovati dalje. Tokom te četiri godine kolege i prijatelji su se ponekad šalili sa Rebekom i sa mnom, međutim, to za nas nikada nije bilo lično pitanje. Brak nije stvar EU nadležnosti - navodi Sem Fabrici.

Peking im posebno drag

UPOZNALI SE NA SLUŽBI U KINI

Sem Fabrici, Rebeka Fabrici
foto: Privatna Arhiva

Rebeka Fabrici otkriva da je svog supruga Sema upoznala na zabavi u Pekingu 1999, gde su oboje radili kao diplomate - ona za Britaniju, on za Italiju.

- Zbog toga i zbog rođenja našeg najstarijeg sina Peking ima posebno mesto u našim srcima. Od tada smo živeli i radili u Ženevi, Rimu, Briselu i Kanberi. Nisam uvek radila za britansku vladu - u Kanberi sam bila profesor na fakultetu, a u Briselu sam i ja radila za EU - kaže ona.

Kurir.rs/Boban Karović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track