Najnovije vesti

OPTUŽENI ZA POKUŠAJ UBISTVA TUĐMANA: Hrvatska podigla optužnicu protiv bivših pilota JNA zbog raketiranja Banskih dvora 1991.
Foto: Profimedia, Youtube

županijsko državno tužilaštvo

OPTUŽENI ZA POKUŠAJ UBISTVA TUĐMANA: Hrvatska podigla optužnicu protiv bivših pilota JNA zbog raketiranja Banskih dvora 1991.

Politika

ZAGREB - Županijsko državno tužilaštvo u Zagrebu podiglo je danas optužnicu protiv šestorice nekadašnjih pripadnika ratnog vazduhoplovstva bivše JNA zbog raketiranja Banskih dvora u oktobru 1991. godine.

Optužnica ih tereti za navodini pokušaj ubistva visokih državnih predstavnika kao i za ratni zločin, prenosi Hina.

Optužnice su podnete protiv tadašnjeg zapovednika 5. vazduhoplovnog korpusa Ljubomira Bajića (81), načelnika za vazdušnu podršku Slobodana Jeremića (71), načelnika 105. lovačko-bombarderskog puka Đure Miličevića (65), referenta tadašnje kontraobaveštajne službe pri nekadašnjem ratnom vazduhoplovstu i protivvazdušnoj odbrani Čedomira Kovačevića (69) i dva pilota koji su izvršili napad, Ratka Dopuđe (63) i Damira Lukića (62).

"Optuženi se terete da su 7. oktobra 1991. postupali u cilju da ugroze Ustavom propisano državno i društveno uređenje i bezbednost Republike Hrvatske usmrćenjem tadašnjeg Predsednika RH i znajući da će delovanjem avio-bombama i većim brojem raketa vazduh-zemlja po gusto naseljenom centru Zagreba usmrtiti i druge osobe koje se zateknu u njegovoj blizini i uzrokovati velika razaranje objekata", piše u optužnici.

Tužilaštvo tereti optužene da su tokom sukoba oružanih snaga Hrvatske i JNA na području Hrvatske postupali prema ranije stvorenom planu komandnog vrha JNA s kojim je pukovnik Jeremić kao pomoćnik zapovednika za vazdušnu podršku u komandi Ratnog zrakoplovstva i protivvazdušne odbrane.

Kako se navodi, usled bombardovanja i raketiranja poginuo je jedan civil, dok su jedan civil teže, a tri lakše povređena.

Na Banskim dvorima i okolnim objektima nastala je materijalna šteta u iznosu od skoro 37 miliona kuna, dodalo je tužilaštvo.

Županijsko državno tužilaštvo u Zagrebu je podsetilo da je 12. decembra 2017. pokrenulo istragu protiv šestorice optuženih i da je tome prethodio višegodišnji rad na prikupljanju dokaza i dokumentacije.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...