NAJNOVIJI REZULTATI IPSOS: Đilas ima podršku 0,6 odsto građana Srbije, a Šešelj 0,7! Srbi najviše veruju Vučiću
Foto: Kurir

ispitivanje javnog mnjenja

NAJNOVIJI REZULTATI IPSOS: Đilas ima podršku 0,6 odsto građana Srbije, a Šešelj 0,7! Srbi najviše veruju Vučiću

Politika -

Direktor „Ipsos stratedžik marketinga“ Marko Uljarević ekskluzivno za Kurir otkriva najnovije rezultate ispitivanja javnog mnjenja o ključnim pitanjima u Srbiji.

Uljarević kaže da građani, kada je reč o političarima, ubedljivo najviše poverenja imaju u predsednika Aleksandra Vučića, dok je SNS najjača partija sa više od 60 odsto podrške. Osim SNS, cenzus bi na izborima trenutno prešli samo još SPS, Spas, DJB, a možda i SRS, DSS i POKS.

Tabela
foto: Kurir

- Ključna promena u odnosu na neki raniji period, recimo pre promene vlasti 2012, u tome je što sada imamo dva jasna klastera koji nisu bili tako očigledni tada. U tom periodu smo imali izmešane, ili makar veći deo njih, opozicione i političare na vlasti po rejtinzima. Tadašnja opozicija, koja je sada na vlasti, imala je u svojim redovima političare sa visokim rejtingom. Sada je situacija potpuno drugačija, imamo dva klastera, pozitivnije ocenjene političare koji dolaze iz redova vlasti i klaster opozicionih političara sa nižim ocenama. Ukoliko gledamo kroz ocene političara, bilo da su četvorostepene ili petostepene skale, veoma često možemo biti u zabludi. Ocenjuje se veći broj političara, teže je izvući distinktivne zaključke, ali i gledajući i te ocene vide se ključni trendovi i odnosi. Na tom indikatoru poverenja u poslednjem ovogodišnjem talasu javnog mnjenja 40,2 odsto građana Srbije spontano navodi Aleksandra Vučića. Prvi sledeći za njim je Ivica Dačić sa 3,6 odsto, a zatim sledi Ana Brnabić sa 1,7 odsto. Za premijerkom sledi niz od sedam političara, od kojih svaki ima oko jedan odsto: Saša Radulović 1,2, Marinika Tepić 0,7, Vojislav Šešelj 0,7, Miloš Jovanović 0,6, Aleksandar Šapić 0,6, Dragan Đilas 0,6, Zoran Lutovac 0,5. Svi ostali političari u zbiru imaju 8,7 odsto, pri čemu nijedan od njih nije prešao 0,5 odsto - rekao je Uljarević za Kurir.

Kako kaže, svaki treći građanin Srbije ili preciznije 29,7 odsto ne veruje nikome i 11,2 odsto ne zna ili odbija da navede ličnost kojoj najviše veruje. Ako se ovi procenti pretvore u apsolutne brojke, uz hipotezu da imamo pet miliona i dvesta hiljada punoletnih birača prisutnih u Srbiji, nešto malo manje od 2,1 milion građana Srbije navodi Aleksandra Vučića kao političara kom najviše veruje, Ivicu Dačića oko 190.000, Sašu Radulovića nešto preko 60.000 i Dragana Đilasa nešto malo preko 30.000, dok nikome ne veruje nešto malo preko 1,5 miliona građana Srbije.

Tabela
foto: Kurir

Kada je reč o političkim partijama, direktor „Ipsos stratedžik marketinga“ objašnjava da više od tri miliona građana Srbije kaže da zna za koju bi stranku glasali na izborima.

- Zbog pregrupisavanja u okviru opozicije u ovom trenutku mogu da govorim samo o rejtinzima političkih stranaka pojedinačno, jer koalicije ostavljamo za neki naredni period, kada će one biti izvesnije i jasnije. U ovom trenutku oko 3,5 miliona građana kaže da bi glasali na izborima i znaju za koju stranku bi glasali ukoliko bi one na izbore izašle sve zasebno, a ne u koalicijama. Od tih 3,5 miliona, SNS bi osvojio 60,5 odsto ili oko 2,1 milion glasova, SPS 8,7 odsto, Dosta je bilo 3,7 odsto, Spas Aleksandra Šapića sa 3,6 odsto, a pored njih, u zoni prelaska cenzusa su i SRS, DSS i POKS. Od ostalih opozicionih stranaka nijedna samostalno ne prelazi preko dva odsto.

(Kurir.rs/B.K.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track