VUČIĆ I BORISOV JEDAN DRUGOM ČESTITALI NOVU GODINU: Akcenat razgovora stavljen na infrastrukturnu i energetsku saradnju
Foto: EPA / Ludovic Marin / Pool, Tamara Trajković

NADAJU SE DA ĆE SE USKORO SRESTI

VUČIĆ I BORISOV JEDAN DRUGOM ČESTITALI NOVU GODINU: Akcenat razgovora stavljen na infrastrukturnu i energetsku saradnju

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Bugarske Bojko Borisov danas su u telefonskom razgovoru izrazili su uverenje da će se odlični prijateljski i dobrosusedski odnosi i dalje aktivno razvijati u svim oblastima od zajedničkog interesa, saopštila je bugarska vlada.

Dvojica lidera čestitali su jedan drugom novu godinu, a akcenat razgovora stavljen je na infrastrukturnu i energetsku saradnju, što je izuzetno važno ne samo za Bugarsku i Srbiju, već i za region i Evropu, kaže se u saopštenju.

Borisov i Vučić razgovarali su o napretku u izgradnji autoputa Evropa, koji je deo glavne transevropske transportne mreže.

Autoput London-Budimpešta-Beograd-Sofija-Plovdiv-Istanbul-Kalkuta je najkraći je put koji će povezivati zapadnu Evropu sa Bliskim istokom.

Bugarski premijer je naglasio da je, pola godine ranije nego što je predviđeno ugovorom, izgrađena prva deonica autoputa od 17 kilometara između Dragomana i Slivnice.

"Za sledeću Novu godinu imaćemo izgrađen autoput između Sofije i Beograda", rekao je bio bugarski premijer.

Još jedan fokus razgovora Borisova i Vučića bilo je energetsko partnerstvo, kaže su u saopštenju iz Sofije.

"U najgoroj pandemiji kovida-19 nastavlja se rad na energetskim projektima u našoj zemlji, pa tako Srbija postaje tranzitna zemlja za gas. Takođe smo usredsredili svoje napore na izgradnji još jedne interkonekcije Sofije sa Srbijom kako bismo osigurali sigurnost snabdevanja energijom", rekao je Borisov.

Bugarski premijer i predsednik Srbije izjavili su da će, čim situacija dozvoli, s obzirom na pandemiju kovid-19, upriličiti i susret uživo.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track