POBEDNICI I GUBITNICI GODINE Vučić ostao u vrhu uprkos koronavirusu, Sergej najveći luzer
Foto: Zorana Jevtić, Damir Dervišagić

POLITIČKA SCENA SRBIJE

POBEDNICI I GUBITNICI GODINE Vučić ostao u vrhu uprkos koronavirusu, Sergej najveći luzer

Politika -

Zaključak sociologa Vuletića je i da značku „luzera godine“ treba zakačiti na rever bivšeg lidera PSG Sergeja Trifunovića

Onaj ko je uspeo da se u godini pandemije održi u sedlu i pritom ne odstupi od svojih ciljeva zaslužuje titulu političkog pobednika 2020. Za sociologa Vladimira Vuletića nema dileme da je taj zadatak u Srbiji najuspešnije rešio predsednik Aleksandar Vučić, a da značku „luzera godine“ treba zakačiti za rever bivšeg lidera Pokreta slobodnih građana Sergeja Trifunovića.

- Na političkoj sceni Srbije najveći gubitnik je Sergej Trifunović, koji, uz svekoliku snažnu podršku, nije ušao u parlament. S druge strane, uprkos pandemiji, globalnoj ekonomskoj recesiji, unutrašnjim pritiscima u vidu bojkota izbora i uličnim demonstracijama, te međunarodnim pritiscima u vezi s Kosovom i sve složenijoj geostrateškoj poziciji Srbije, Aleksandar Vučić je uspeo da očuva dominantnu političku poziciju - ocenjuje Vuletić za Kurir.

Pandemija VS bombardovanje

On objašnjava da je početkom godine u opozicinim krugovima vladalo uverenje da će za Vučića pandemija biti ono što je za Miloševića bilo bombardovanje.

- Pokazalo se da zdravstveni sistem nije doživeo slom, da Srbija nije ekonomski posrnula, da je očuvana unutrašnja stabilnost, da su nastavljeni infastrukturni projekti i strana ulaganja, kao i da su ostvareni pomaci u regionalnoj politici pa je tzv. Republika Kosovo ukinula takse, a sve bitne međunarodne veze su očuvane, a neke i ojačane. Ipak, da bi se proglasila pobeda, treba sačekati kraj pandemije i izbore najavljene za proleće 2022. godine - naglašava naš sagovornik.

Svetska scena

Vuletić kaže da je, prema istim kriterijumima, na svetskoj političkoj sceni odlazeći predsednik SAD Donald Tramp glavni gubitnik, a premijer Velike Britanije Boris Džonson glavni pobednik. - Tramp nije uspeo da obezbedi drugi predsednički mandat. S druge strane, Džonson je ostvario cilj da, čak i u ovakvim okolnostima, svoju zemlju bez velikih potresa izvede iz EU - zaključuje on.

I. K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track