OGNJEN PRIBIĆEVIĆ U USIJANJU DANA: Da li je politika četiri stuba srpske diplomatija još moguća? (KURIR TELEVIZIJA)
Foto: Kurir Televizija Printscreen

analize

OGNJEN PRIBIĆEVIĆ U USIJANJU DANA: Da li je politika četiri stuba srpske diplomatija još moguća? (KURIR TELEVIZIJA)

Politika -

Državni sekretar za Evropu u nemačkom Ministarstvu spoljnih poslova Mihael Rot smatra da EU puca sebi u nogu zanemarivanjem Zapadnog Balkana na kojem jačaju populizam i nacionalizam.

Na šta to tačno upozorava Nemačka, da li je politika "četiri stuba" srpske diplomatija uopšte više moguća, kao i da li je Vašingtonski dogovor između odlazećeg američkog predsednika Donald Trampa, srpskog predsednika Aleksandra Vučić i bivšeg kosovskog premijera Avdulaha Hotija sa pobedom Džoa Bajdena u SAD zapravo mrtav, neke su od tema koje će analizirati u emisiji Usijanje dana Ognjen Pribićević, bivši ambasador Srbije u Berlinu i Londonu.

Usijanje
foto: Kurir Televizija Printscreen

-Izjava Rota je odlična, ali je zakasnila 10 godina najmanje, jer imamo zastoj proširivanja EU na Zapadnog Balkana. Mnogo je manji uticaj EU nego što je bio, a u poltici ne postoji prazan prostor. Vođstvo u EU danas nije ni blizu onim velikim državnicima posle II svetskog rata. Ako ovaj prostor pripada Evropi, treba da bude u njenim granicama, ako toga nema, prirodno je da druge sile ulaze na ovaj prostor.

- Nema više lidera sa vizijom, da ih ima, stvari bi se lakše rešavale. Kisindžer je govorio da ako imaš problem sa malom kockicom, stavi je u veću. Mi moramo da imamo jasne signale.Zapad je vojno i politički okružio ovaj prostor, i oni drže da je njihov. Ključna stvar je to što druge sile hoće da uđu ovde, ne zato da odvrate Srbiju od EU, a i nemaju kapaciteta, nego da omtaju te integracije, jer bi ulazak ovog prostora celog u EU oslavio evrointegracije. Ali pošsto ona nije kompletirana, odnda se postavlja pitanje da li Zapad ima strategiju. Suviše se taktički i strateški misli.

Usijanje
foto: Kurir Televizija Printscreen

- Za Srbiju je ključna stvar da ostane privržena Vašingtonskom sporazumu. Ali pitanje da li će nova administracija SAD ići ka održavanju sporazuma, ali tu nema ničega preteranog spornog. Ne vidim interes SAD za ne. Više bi protiv ttrebala da bude albanska strana. Najosetljiviji deo je premeštanje amnasade u Jerusalim.

- Meni se nikad nije dopadala politika četiri stuba srpske diplomatije, ali velikoje pitanje šta mi možemo drugo da radimo. Mislim da uprkos svemu Srbija ima jasnu evropsku orjentaciju i put.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track