Najnovije vesti

TAČI MOLIO NA SVE STRANE DA NE BUDE OPTUŽEN: Tužilaštvo obrazložilo kako je krvnik godinama ometao pravdu ŽRTVE DOBILE PSEUDONIM
Foto: Printscreen

hag

TAČI MOLIO NA SVE STRANE DA NE BUDE OPTUŽEN: Tužilaštvo obrazložilo kako je krvnik godinama ometao pravdu ŽRTVE DOBILE PSEUDONIM

Politika

Specijalizovano tužilaštvo sa sedištem u Hagu usprotivilo se zahtevu odbrane nekadašnjeg komandanta OVK i donedavnog predsednika privremenih prištinskih institucija Hašima Tačija da mu se ukine pritvor i dozvoli odbrana sa slobode, a odluku o zahtevu treba da donese sud narednih dana.

Tužilaštvo je u podnesku od 21. decembra, koji je sada javno objavljen, detaljno obrazložilo kako je Tači pokušavao da podriva rad Specijalizovanih veća i tužilaštva na različite načine.

Tužilaštvo ističe da podnesci Tačijeve odbrane u kojima se tvrdi da su njegova napori i doprinosi da se uspostavi taj sud "bili nesebični postupci štetni za njegovu političku karijeru" zapravo ignorišu napore koje je preduzimao radi podrivanja suda u poslednjih nekoliko godina, kad je optužnica postala ozbiljna pretnja, a kasnije i stvarnost.

Nedavno je, kako podseća tužilaštvo, Tači kao predsednik podneo predlog ustavnog amandmana koji bi "razjasnio" vremensku granicu (rada suda) za koji je ustavni sud utvrdio da je neopravdan i da bi umanjio prava i slobode zagarantovane Ustavom.

- Takvi koraci teško pokazuju podršku radu suda, ali još više govore u prilog kontrastu između Tačijevih javnih izjava podrške sudu i njegovih nejavnih manevara - navodi se u podnesku tužilaštva.

Tužilaštvo navelo dva primera podrivanja suda

Tužilaštvo je navelo detalje Tačijevog zvaničnog, nejavnog pisma, američkom državnom sekretaru Majku Pompeu, kojim je prošle godine tražio od njega da predloži ključne reforme u Specijalizovanim većima, a koja su već bila usred poodmakle krivične istrage protiv najviših pripadnika OVK.

To, kako ističe tužilaštvo, nije jednostavan izraz "legitimne zabrinutosti" i Tačijeva podrška sudu, što je Pompeo jasno i rekao u odgovoru.

- Ukidanje ili podrivanje na bilo koji način rada, strukture ili sedišta Specijalizovaniih veća ili Specijalizovanog tužilaštva, ozbiljno bi naštetilo kredibilitetu Kosova u svetu - odgovorio je Pompeo.

Drugi primer koji navodi tužilaštvo dogodio se u jesen 2018. kad je Tači uputio privatni zahtev nekome čiji je identitet redigovan, a zahtev je bio momentalno odbijen.

- Sudeći prema... (redigovano) Tači je preduslovio svoj zahtev izražavajući prezir prema Specijalizovanim većima. Ovi podaci mnogo više ukazuju na trenutnu nameru i motive Tačija od njegove uloge u uspostavljanju Specijalizovanih veća pre nekoliko godina, kad je to povisilo njegovu reputaciju kod međunarodnih partnera i kad su izgledi da će biti optužen u najboljem slučaju izgledali daleko - navelo je tužilaštvo.

Žrtve se vode pod pseudonimom

Sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu naložio je Službi za pomoć žrtvama OVK da mu do 15. februara podnese izveštaj o broju podnetih zahteva za status žrtve u postupku protiv nekadašnjih šefova OVK Hašima Tačija i drugih.

Tužilaštvo i odbrana imaće 10 dana da se pred sudijom izjasne povodom izveštaja Službe o podnetim zahtevima osoba koje tvrde da su žrtve Tačija i ostalih optuženih šefova OVK.

Sudija je ujedno naložio Službi za zaštitu žrtava da svakom podnosiocu zahteva dodeli pseudonim brojem i to bez obzira na to da li je podnosilac zahteva tražio zaštitne mere ili nije.

- Tako dodeljeni pseudonim broj treba da se koristi kao jedini identifikator žrtve, kako u javnim, tako i u (strogo) poverljivim podnescima, osim ako nadležno sudsko veće ne odluči drugačije - navodi se u odluci sudije koja je danas objavljena.

Takođe, tužilaštvo podseća i da je Tači, poslednjeg dana na funkciji predsednika, 4. novembra, dao pomilovanje optuženim članovima OVK Špresimu Ukaju i Bekimu Silaju, osuđenim za ratne zločine, što dodatno oslikava rizike.

Posebno je ukazalo da i dalje stoje razlozi za pritvor jer postoji opasnost da će Tači pobeći kako bi izbegao suđenje i da će nastaviti da ometa postupke pred Specijalizovanim većima uključujući i uticanje na svedoke, žrtve ili saradnike.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track