Najnovije vesti

SRBIJU VIŠE NIKO NE MOŽE DA GAZI: Predsednik Vučić o odnosima u regionu, poseti Hilandaru, reformama...
Foto: Printscreen

Snažno

SRBIJU VIŠE NIKO NE MOŽE DA GAZI: Predsednik Vučić o odnosima u regionu, poseti Hilandaru, reformama...

Politika

Ranijih godina ničemu nismo pridavali značaj, samo smo kukali i govorili da smo u svemu najgori, a mi smo želeli da stvari preokrenemo, da zemlju ekonomski izvučemo, da svima poručimo da hoćemo mir i najbolje odnose sa svima, ali da Srbiju više niko ne može da gazi, rekao je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu za TV Hepi.

- Nas cilj je bio da glad, bedu i očaj koji smo nasledili, lopovluk i tajkunsku vladavinu zaustavimo, da reformama zemlju ekonomski podignemo, da se zna da Srbija može da bude najbolja po stopi rasta, a ne samo u sportu. Time smo mogli da pomognemo našem narodu u regionu - rekao je Vučić.

Kako je rekao, zahvaljujući ekonomskom jačanju Srbije, obnovljene su veze sa Srbima u Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, a država pomaže narodu u BiH, RS, više nego ikada.

Ćirilica
foto: Printscreen

- U tom ranijem periodu, samo smo kukali, govorili o sebi sve najgore, svima smo se izvinjavali, i za šta treba i za šta nije potrebno, ali suštinski nismo poštovali ni svoje, ni tuđe žrtve - rekao je Vučić i podsetio da se tek od pre nekoliko godina zvanično obeležavaju godišnjice Oluje ili NATO agresija.

Vučić je primetio i da postoji nešto što čini nacionalno i duhovno jedinstvo, što je oličeno u Hramu Svetog Save, manastiru Banjska…

- Da nismo uložili veliki novac u Hram Svetog Save još 100 godina bismo ga gradili, a to je nova svetska Aja Sofija, najlepši pravoslavni hram na svetu - rekao je Vučić i dodao da je to i zahvaljući preminulom patrijarhu Irineju i njegovoj energiji.

Hilandaru je potrebno tri miliona evra za obnovu

Na pitanje o boravku na Hilandaru tokom Božića, Vučić je rekao da je to bila zvanična poseta, a za njega lično veliko iskustvo, da je mnogo naučio i zahvalio igumanu Metodiju, ocu Teodosiju i svima koji su njega, i ministra Nenada Popovića, na divan način dočekali.

Aleksandar Vučić, Hilandar
foto: Printscreen/Instagram buducnostsrbijeav

Preneo je da je u Hilandaru prisutan drugačiji odnos prema istoriji i pojedinim pitanjima, primera radi, prema Aleksandru Obrenoviću, koji je, u vreme kada je Hiladar de fakto već bio u bugarskim rukama, 1986. isplatio sve dugove i sačuvao Hilandar u srpskim rukama, a koji je sedam godina kasnije ubijen.

Aleksandar Obrenović je, kaže, uz kralja Milutina, Stefana Nemanju i Svetog Savu najvažniji za postojanje Hilandara.

Kako je rekao, Hilandaru je potrebno tri miliona evra, da se obnovi do kraja, što nije veliki novac, i država će pomoći, kao što želi da pomogne i obnovu crkve koju je podigao kralj Milutin, i to ove godine, kada se obeležava 700 godina od njegove smrti.

Ćirilica
foto: Printscreen

- Mi ničemu nismo pridavali značaj, kukali da smo u svemu najgori, i za sve nam je bilo potrebno 100 godina - primetio je Vučić.

Srbija želi da sačuva mir, nikome ne preti Na kritike na račun spomenika Stefanu Nemanji, koji će biti otkriven na Svetog Savu, kaže da je to jedan veličanstven spomenik, koji je radio jedan od najvećih svetskih vajara, ruski umetnik Aleksandar Rukavišnjikov.

Na pitanja u javnosti poslednjih dana, zašto Stefan Nemanja drži mač, a ne krst, kako je prvobitno zamišljeno, Vučić je rekao da se razmišljalo o tome da li da se insistira na nacionalnoj ideji ili na svetosti, i da drži mač zato što je Nemanja mačem stvorio Srbiju, kroz borbu.

- Srbija želi da čuva mir, nikome ne preti. A, svaki dan slušam saopštenja i pretnje, nekad iz Sarajeva, Podgorice, Zagreba, iz Prištine svaki dan. Mi hoćemo mir i najbolje odnose sa svima, ali Srbiju da gazite ne možete. To što ste tako naučili kroz istoriju, više ne može. A, mi ništa tuđe nećemo, samo da budemo svoji na svome - rekao je Vučić.

(Kurir.rs / Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...