PETKOVIĆ: Na KiM sam hteo da idem da odnesem pomoć poplavljenim srpskim selima PRIŠTINA OPET POKAZALA DA IM ŽIVOT SRBA NIJE VAŽAN
Foto: Printscreen/Youtube

kosovo i metohija

PETKOVIĆ: Na KiM sam hteo da idem da odnesem pomoć poplavljenim srpskim selima PRIŠTINA OPET POKAZALA DA IM ŽIVOT SRBA NIJE VAŽAN

Politika -

Moja poseta Kosovu i Metohiji je bila najavljena na vreme i u skladu sa svim sporazumima i procedurama, a razlog mog odlaska bio je da odnesem humanitarnu pomoć srpskim sredinama ugroženim poplavama, izjavio je danas direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Petar Petković.

Priština prema Petkovićevim rečima na sve gleda kroz politiku i politički marketing, a onemogućivši mu ulazak na KiM je pokazala da joj život i bezbednost srpskih ljudi nije važan.

Petković je zahvalio Evropskoj uniji na stavu jer je rekla da je reč o kršenju sporazuma od strane Prištine koja je zloupotrebila sporazum i ispolitizovala posetu koja je na vreme najavljena.

- Ja tamo nisam nameravao da idem da se bavim kampanjom i politikom nego da pre svega posetim srpska domaćinstva ugrožena poplavama - rekao je Petković.

Naveo je da je ugroženo više od 100 srpskih domaćinstava na KIM i da je najteže u Kosovskom pomoravlju i centralnom Kosovu, Lepini, Gračanici, Babinom mostu, Plemetini i Kuzminu jer su se izlile i Lab i Sitnica i Binačka Morava.

Petković je naglasio da to što nije ušao na KIM ne znači da ugroženim ljudima nije stigla i neće stići potrebna pomoć u vidu crpnih pumpi, vode, hrane, odeće, obuće...

- Uvek ćemo pomoći našem narodu tamo kao što smo uvek i pomagali kad je bilo potrebno - naglasio je direktor Kancelarije za KiM.

Dodao je takođe da je Srbija za mir i dijalog i da posetom nikako nije želeo da dodatno stvara tenzije koje su inače prisutne u Prištini zbog izbora 14. februara.

- Nismo hteli da podižemo tenzije jer iz iskustva znamo da to uvek ide preko leđa srpskog naroda - istakao je Petković.

Naveo je i da danas Srpska lista treba da preda svoju listu i da očekuje da će ubedljivo pobediti i osvojiti svih 10 mandata predviđenih za srpsku zajednicu.

Dodao je i da je Priština, kad je odbila njegovu posetu, navela i to što Srbija gradi stanove na KIM, a da je on samo za Božić podelio 36 stanova koje je izgradila Vlada Srbije, da je juče podeljeno 20 i da će za mesec ili dva biti podeljeno još 50 stanova.

- I u vreme korone smo uspeli da ostvarimo sve što smo zacrtali jer država Srbija ima novca da pomogne svom narodu na Kosovu i Metohiji - istakao je Petković.

Naglasio je da Srbi na KIM treba da znaju da je država Srbija iza njih i da neće dozvoliti da budu ugroženi, a situacije poput sadašnjih poplava su pokazale da Priština tada radi tako da i ne obraća pažnju na srpski narod na Kosovu i Metohiji.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track