Najnovije vesti

simbolično, u vreme kada je pre tri godine u Kosovskoj Mitrovici ubijen

PREMIJERKA BRNABIĆ: Vlada se neće smiriti dok ne istraži ubistvo Olivera Ivanovića, pomen jutros služen tačno u 8.15 (VIDEO)

Politika

BEOGRAD - U Hramu Svetog Save u Beogradu služen je pomen ubijenom kosovskom političaru Oliveru Ivanoviću, koji je počeo tačno u 8.15, simbolično u vreme kada je pre tri godine u Kosovskoj Mitrovici ubijen, a premijerka Ana Brnabić, koja je prisustvovala pomenu, poručila je da se Vlada Srbije neće smiriti dok se ne istraži taj užasan zločin.

"Ja sam to rekla i prošle godine, koliko god bude potrebno i trajalo, mi ćemo dalje istraživati, kako bismo našli počinioce i nalogodavce", rekla je Brnabić novinarima.

Oliver Ivanović, Milena Ivanović, pomen, Ana Brnabić, Bogdan Ivanović, sin Bogdan
foto: Tanjug/Tara Radovanović

Ona je dodala da su nadležni srpski organi učinili sve da se istraži taj užasan zločin i da se nađu sve informacije.

Severna Mitrovica: Obeležena treća godišnjica od ubistva

severnoj Kosovskoj Mitrovici, na mestu gde je pre tri godine ubijen lider Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" Oliver Ivanović, danas je održan pomen sa koga su njegove stranačke klege, prijatelji i poštovaoci poslali poruku da neće odustati od zahteva da budu pronađeni i kažnjeni izvršioci tog zločina. Potpresednica GI SDP Ksenija Božović izjavila je da se ni tri godine posle Ivanovićevog ubistva ništa nije promenilo i ocenila da je istraga koja se vodi "traljava".

"Imamo tri optužnice i preko 12.000 stranica dokaznog materijala a vraćamo se na početak, to je strašno i tragično", rekla je Božovićeva i u ime GI SDP pozvala sve nadležne institucije, Prištinu, Beograd, međunarodnu zajednicu, Euleks da odgovore šta je urađeno na otkrivanju ubice. Ona je istakla da ubica Olivera Ivanovića mora da bude izveden pred lice pravde ako kažete da ste za demokratiju i zaštitu ljudskih prava.

Ksenija Božović je iznela primer, kako je rekla, "njihove demokratije", kada se Oliverovim prijatelju Rasimu Ljajiću danas ne dozvoljava ulazak na KiM kako bi prisustvovao trogodišnjem pomenu. Dodala je da su u razgovoru sa nadležnima u Prištini dobili odgovor da se Ljajić u njihovom sistemu pojavljuje kao ministar i da je to razlog da mu ne dozvole ulazak.

Ivanovićev dogogodišnji prijatelj, sada kandidat na Srpskoj listi, Nenad Radenković rekao je da je prva godina bila godina nade, druga muka i tišine, a u trećoj je teški očaj među njegovim prijateljima, saradnicima i građanima severne Kosovske Mitrovice. "Smatram da bi istraga bila na kakvom takvom putu da organi Prištine sarađuju sa istražnim organima u Beogradu", rekao je Radenković.

Oliver Ivanović, Milena Ivanović, pomen, Ana Brnabić, Bogdan Ivanović, sin Bogdan
foto: Tanjug/Tara Radovanović

"Nažalost, kao što svi možemo da posvedočimo, na svakom koraku naišli smo na užasne opstrukcije od svih u Prištini, od toga da naši nadležni organi nisu mogli da prisustvuju uviđaju, do toga da nismo mogli da dobijemo apsolutno nijednu informaciju koju smo tražili", dodala je premijerka.

Brnabić je navela da su postojali pokušaji političkih optužnica koje su se, kako kaže, završile time da je na kraju optužena sekretarica. Prema njenoj oceni, to govori o ozbiljnostri istrage u Prištini i njihovim namerama.

1 / 4 Foto: Tanjug/Tara Radovanović

"Da je Prištini bilo u interesu da nađe počinioca i nalogodavce, svakako bi i današnji epilog bio drugačiji", poručila je Brnabićeva. Pomenu je prisustvovala i supruga ubijenog Ivanovića Milena sa sinom, koja je izrazila žaljenje što se i posle tri giodine ne znaju imena pre svega nalogodavaca, a onda i ubica lidera GI Sloboda, demokratija, pravda.

Ona je rekla da veruje u istinu i pravdu i da se nada da će sledeće godije "u ovo vreme na istom mestu imati nekih novih informacija". Pomenu su prisustvovali i direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Petar Petković, predsednik Udruženja ubijenih i kidnapovanioh sa KiM Simo Spasić i veliki broj građana.

Podsetimo, Ivanović je ubijen 16. januara 2018. godine, dok je dolazio na posao, sa šest metaka u leđa, ispred stranačkih prostorija u severnoj Kosovksoj Mitrovici. Izvršitelji i nalogodavci tog ubistva još nisu otkriveni, ali su kosovski istražni organi za umešanost u njegovo ubistvo osumnjičili šest osoba.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...