ULJAREVIĆ SRUŠIO ĐILASOV IMAGINARIJUM: Zašto nisi izašao na izbore ako ti Vučić beži za tri procenta? Vrati se u realnost!
Foto: Marina Lopičić

Raskrinkavanje

ULJAREVIĆ SRUŠIO ĐILASOV IMAGINARIJUM: Zašto nisi izašao na izbore ako ti Vučić beži za tri procenta? Vrati se u realnost!

Politika -

Direktor "Ipsos Stratedžik marketinga" Marko Uljarević raskrinkao je lidera Stranke slobode i pravde (SSP) Dragana Đilasa, koji je napravio sopstveni imaginarijum i u javnosti poturio navodno istraživanje po kojem opozicija maltene diše za vratom Srpskoj naprednoj stranci (SNS) i njenom lideru Aleksandru Vučiću.

Uljarević je detaljno objasnio zašto anonimno istraživanje, koje je predstavio lider SSP, nema veze s realnošću i na kraju postavio logično pitanje Đilasu i celoj opoziciji zašto navodne rezultate tog istraživanja nisu poslušali, odnosno zašto nisu odlučivali na osnovu tih podataka.

Dragan Đilas
foto: Shutterstock Montaža

- Mi imamo set podataka koji pokazuju da se suštinski ništa nije desilo u proteklih šest, sedam meseci. Da li je SNS na 58 ili 61 procenata, da li je opozicija par procenata gore, da li je stranka SSP ili neka druga dva ili tri odsto... Nebitno je, ti kontigenti su prilično očuvani i nema dramatičnih pomeranja. Ono što vidimo u ovom istraživanju, oni kažu da Vučić beži svega tri odsto svojim protivnicima, odnosno opoziciji. Slično istraživanje bilo je reakcija i na neko moje pojavljivanje na RTS. Tad je bilo 200.000 glasova. A onda to znači da bi ovde bilo 300.000 glasova. Pa kako onda, kada donosite odluku na osnovu tog istraživanja kome verujete, donesete odluku da ne učestvujete na izborima, bez obzira na opštu atmosferu i sve, i ne dobijete 80, 90 ili 100 poslanika. Ili kako oni kažu, oslobodite makar 40 odsto opština u Srbiji. To bi značilo da su sa tim rejtinzima mogli da dobiju gotove sve opštine u Beogradu. Umesto toga, epilog je bio da posle tog bojkota, gde je zbog bojkota na lokalnim izborima apsolutno pobrisan i poslednji ostatak stranačke infrastrukture opozicije, dođete u situaciju da budete zatečeni Vučićevom najavom da ćemo imati nove parlamentarne izbore - izjavio je Uljarević u emisiji Hit tvit na TV Pink.

Uljarević kaže i da bi Vučić, da je u poziciji Đilasa i da zaista postoje podaci o kojima lider SSP govori, bez dileme išao na izbore.

- Zamislite sad obrnutu situaciju, da je Vučić opozicija, da su oni vlast i da mu beže tri odsto, pa mi bismo imali izbore u roku od dva meseca, bez obzira na medije, uslove... To ne bi bila tema, samo da se što pre raspišu izbori. A primetićete ove nedelje su pojedini akteri raznih opozicionih stranaka već rekli da ne isključuju mogućnost da bojkotuju i sledeće izbore, gotovo dve godine pred te izbore - napominje direktor "Ipsosa".

Kako je naglasio, realni podaci i realan odnos prema stvarnosti u ovom trenutku su potrebniji opoziciji nego SNS i Vučiću:

Aleksandar Vučić
foto: Tanjug/ Dragan Kujundžić

- Da sagledaju gde se nalaze, zašto imaju krizu liderstva u svojim redovima, zašto umesto trik-politike nemaju odgovoran odnos prema svakoj ozbiljnoj stvari u ovom društvu i kako da je komuniciraju da bi postigli bolji rezultat. Dakle, ovo je važno za opoziciju i važnije je za opoziciju da koriste prave podatke i da razumeju gde se nalaze, u kakvom problemu se nalaze. Jer, ako ćemo realno, opozicija stoji veoma loše u poslednjih 20 godina: nema infrastrukture, nema nikakvog lidera ni na pomolu, nemaju odnos prema realnim problemima građana, iskomuniciran na onaj najbolji način. Dakle, ovde je cilj da se dođe do toga samo da se ne govori o realnosti - ocenio je Uljarević.

Govoreći o napadima na "Ipsos" i njegova istraživanja, ali i optužbama da agencija spinuje javnost, Uljarević naglašava da pred izbore niko iz agencije nije pominjao ni stranke ni rejtinge.

- Zamislite da ste odsutni iz javnosti 50 dana pred izbore i da neko kaže da spinujete javnost. To je prosto nemoguće. Kako? Telepatijom, iz kancelarije? Ne znam kako drugačije... Ovde se radi o pokušaju da se ućutka bilo ko ko govori o realnosti i o tome šta građani stvarno misle, da bi mogao da kreira neku drugu realnost koja njemu odgovara - zaključuje Uljarević.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track