Aćif-efendija proterivao Srbe i Bošnjake, bio za veliku Albaniju

Rasim Ljajić

Aćif-efendija proterivao Srbe i Bošnjake, bio za veliku Albaniju

Politika -
Procedura za postavljenje je totalno zaobiđena, istakao je Ljajić

BEOGRAD - Potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić rekao je danas da je postavljanje spomen ploče Aćifu-efendiji Hadžiahmetoviću u Novom Pazaru rezultat nepoznavanja elementarnih istorijskih činjenica i da su zakonske procedure u tom slučaju potpuno zaobiđene.

"Sporno je nekoliko stvari i procedura je potpuno zaobiđena, jer je zakonom definisano na koji način mogu da se ističu takve table i simboli", kazao je Ljajić za B92. On je rekao da je 30. jula od lokalne samouprave zatražena dozvola za isticanje table sa likom Aćif Efendije, a da je tabla postavljena 4. avgusta, bez odluke Skupštine opštine u Novom Pazaru.

"Odluku može da donese samo Skupština opštine koja nije ni zasedala. Ona može da donese odluku samo na predlog Saveta za nacionalne odnose koji nije ni formiran. Procedura je totalno zaobiđena", istakao je Ljajić. On je naglasio da je protiv "čitave ujdurme" koja je, kako je naveo, posledica nepoznavanja elementarnih istorijskih činjenica

"Taj čovek je bio zagovornik Velike Albanije, a Novi Pazar je smatrao njenim centrom. On je proterivao Srbe, a negirao Bošnjake. Skidao je ljudima fesove sa glave i stavljao albanske kape. Dovodio albanske učitelje da drže nastavu samo na albanskom jeziku", kazao je Ljajić. Ljajić je upitao kako neko može da bude osnova bošnjačkog indentiteta ako je taj identitet u osnovi eksplicitno negirao.

"Nije mi jasno da neko otvara kontroverzne teme i u odnosu među samim Bošnjacima, a da ne govorim o odnosu Srba i Bošnjaka. Ovo je neverovatan amaterizam i šteta koja se pričinjava jednom narodu", istakao je Ljajić. Spomen-ploča u čast upravnika Novog Pazara u vreme Drugog svetskog rata Aćif-efendije postavljena je u subotu u centru Novog Pazara, u pešačkoj zoni, na mestu na kojem je nekada bila njegova kuća. Najavljeno je da će ministarstva pravde i kulture pokrenuti inicijativu da se ta tabla ukloni.

Bošnjačko nacionalno veće je iniciralo sudski proces za rehabilitaciju Hadžiahmetovića koga su vlasti posleratne Jugoslavije osudile kao izdajnika i narodnog neprijatelja i streljale 21. januara 1945. godine. Među Bošnjacima u Sandžaku je poznat kao Aćif-efendija i organizator odbrane Novog Pazara od četničkih jedinica Draže Mihailovića.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track