NEMCI HVALE SRBIJU I VUČIĆA I PITAJU SE: Kako je Srbija uspela tamo gde mi nismo?
Foto: Kurir/ J.S.

vakcinacija

NEMCI HVALE SRBIJU I VUČIĆA I PITAJU SE: Kako je Srbija uspela tamo gde mi nismo?

Politika -

Portal uglednih nemačkih novina Franfurter algemajne cajtung (FAZ) objavio je tekst pod naslovom: "Kako Srbija tako uspešno vakciniše?". U prvom pasusu naglašavaju da "niko u Evropi, osim Velike Britanije nije vakcinisao toliko ljudi kao Srbija. zahvaljujući pomoći iz Pekinga i Moskve. Kritičari optužuju Evropsku uniju da je izneverila Balkan".

Faz
foto: Printscreen

"Ovih dana mogu se čuti čak i mnogi tvrdoglavi protivnici srpskog predsednika koji kažu da su se njegovi napori da uspostavi dobre odnose sa Pekingom isplatili, jer na evropskom kontinentu nijedna država ne vakciniše svoje stanovništvo brže od Srbije. Srbija je daleko ispred Nemačke, Francuske i svih ostalih zemalja EU. Samo je Velika Britanija brža. Kako je to moguće? Dosadašnji uspeh srpski ministar zdravlja Zlatibor Lončar objašnjava u intervjuu za FAZ, između ostalog i činjenicom da je, za razliku od zapadnih zemalja, njegova zemlja pokušala da dobije vakcine od svih dobavljača. Stoga su, pored aktivnog vakcine Fajzer, u Srbiji već nedeljama dostupne ruska vakcina „Sputnik V“ i kineska vakcina Sinofarm", piše novinar tog lista Mihael Mrtens.

- Za razliku od mnogih drugih zemalja, građani Srbije mogu da biraju koju vakcinu žele. Čim je naš nacionalni kontrolni organ oceni vakcinu kao sigurnu i efikasnu, ona je dostupna svima - rekao je Lončar, prenosi portal FAZ.

Glavni razlog trenutne vodeće pozicije Srbije, ovaj nemački list navodi to što nam je Kina isporučila milion doza vakcine Sinofarm - "što je znatna količina za balkansku zemlju od sedam miliona ljudi".

Ovaj nemački list, takođe, prenosi da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio da će Srbija pomoći Severnoj Makedoniji kada su u pitanju vakcine.

- Ovo je prijateljski i bratski korak ka građanima u Severnoj Makedoniji. Mi nemamo problema da pomažemo ni Albaniji. Spremni smo da pomognemo i Albancima na Kosovu - prenose Nemci Vučićevu izjavu.

Autor teksta strategiju predsednika Srbije ocenjuje kao uspešnu upoređujući je sa situacijom u zemljama regiona koje gotovo i da ne vakcinišu svoje građane. Takođe, podseća na nedavnu izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je situaciju siromašnih zemljama na Balkanu, uporedio sa siromašnim putnicima na Titaniku, te zaključuje da je moto Srbije i odlična strategija bila da se "Kina odabere kao spasitelj."

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track