ŠVERCER ORUŽJEM: Daka nelegalno snabdevao naoružanjem zemlje pod sankcijama
Foto: Printscreen, Vitalij V. Kuzmin

Veliko istraživanje Kurira (5. deo)

ŠVERCER ORUŽJEM: Daka nelegalno snabdevao naoružanjem zemlje pod sankcijama

Politika -

Crnogorski kontroverzni moćnik pod sumnjom je da se bavi nedozvoljenim
reeksportom oružja i vojne opreme mimo pribavljenih sertifikata države krajnjeg korisnika. U šverc uključio čitavu mrežu svojih kontakata iz obaveštajnih službi

Osim šverca cigareta i nafte, kontroverzni crnogorski moćnik Miodrag Daka Davidović dugo posluje u oblasti nabavke i distribucije većih količina naoružanja i vojne opreme za koje postoje operativni podaci da se plasiraju na tržišta zemalja pod međunarodnim embargom.

Prema našim saznanjima, Davidović je pod sumnjom da se bavi nedozvoljenim reeksportom oružja i vojne opreme mimo pribavljenih sertifikata države krajnjeg korisnika.

Prodavao ruske oklopnjake

Bezbednosne službe uhvatile su njegove kontakte sa važnim učesnicima ove međunarodne trgovine, u koju je uključena i čitava mreža Davidovićevih veza u obaveštajnom svetu.

Zanimljivo je da je Davidović pokušao da postane vlasnik Srpske fabrike stakla iz Paraćina upravo preko jednog od svojih brojnih dilova za kupovinu i prodaju oružja.

Naime, prema podacima obaveštajnih službi, on je 2014. učestvovao u poslovnom aranžmanu sa Petrom Crnogorcem, vlasnikom „CPR impeksa“, firme koja je 2015. postala vlasnik paraćinske staklare.

Njihov poslovni plan je navodno bio da izvezu ruske oklopne transportere (BOT), uskladištene u Mađarskoj, u Burundi, a za potrebe misije UN u toj zemlji.

Davidović je prodao Crnogorcu određeni broj vozila, ali mu ona navodno nisu isporučena zbog nedostatka saglasnosti iz Rusije, kao zemlje porekla ovih oklopnjaka.

Prema podacima iz 2017, Davidović je nameravao da deo navodno višemilionskih potraživanja prema firmi „CPR impeks“ „prebije“ preuzimanjem vlasničkog udela u staklari.

Sumnjiva municija

Davidović je u prodaji pomenutih oklopnih transportera iz Mađarske sarađivao i sa poznatim trgovcem oružja Slobodanom Tešićem, s kojim je planirao plasman ove robe u Irak.

Brojni Davidovićevi aranžmani obuhvatali su izvoz naoružanja u Angolu, Somaliju, Južni Sudan, Nigeriju... Operativna saznanja ukazuju na to da je Daka u više navrata boravio u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, gde je pregovarao sa predstavnicima tamošnjeg ministarstva odbrane o direktnoj isporuci milion komada municije za protivavionske topove koja se pretežno koristi u sukobima na Bliskom istoku. Tada su postojale indicije da će municija biti reeksportovana u treću državu.

Širi vojni biznis na RS Gradi fabriku optičkih nišana

Davidović uveliko planira da proširi svoje poslovne aktivnosti na Republiku Srpsku, i to na proizvodnju vojne opreme. Prema našim saznanjima, ovaj silni Nikšićanin je tokom 2020. pregovarao sa uticajnim ljudima iz bezbednosnog resora RS i namerava da investira u izgradnju fabrike za izradu optičkih nišana. Davidović je, zahvaljujući ranijim kombinacijama, pripremio razrađenu šemu za plasman te robe na inostranom tržištu.

Ekipa Kurira

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track