VUČIĆ: Naručili smo i skupe lekove za koronu za 1.000-2.000 ljudi, stizaće tokom marta, aprila i maja
Foto: Kurir TV

deo u vidu nemačkih pilula

VUČIĆ: Naručili smo i skupe lekove za koronu za 1.000-2.000 ljudi, stizaće tokom marta, aprila i maja

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je naša zemljla, pored toga što nabavlja velike količine vakcina, naručila i manju količinu vrlo skupih lekova za koronu, kojim će biti spaseno 1.000 do 2.000 ljudskih života.

Vučić je rekao da smo određene količine već naručili i da će ti lekovi stizati tokom marta, aprila i maja.

Istakao je da su ti lekovi veoma skupi i da su cene gotovo "nenormalne", kao i da ih, i pored te cene nema na tržištu.

Vučić je govoreći o nabavci tih lekova rekao da će deo da dođe i u vidu nemačkih pilula. "Ma koliko da su ti lekovi skupi, opet ih nema na tržištu", rekao je Vučić.

Imamo ugovore za 11,5 do 12 miliona vakcina

Vučić rekao je da očekuje da ćemo prve vakcine iz Kovaks programa EU stići krajem marta ili početkom aprila, kao i da će zajedno sa dodatnim ugovorima koji bi trebalo da budu potpisani danas ili sutra sa Kinezima i Rusima Srbija imati potpisan ugovore za ukupno 11,5 do 12 miliona vakcina.

Vučić je preneo novinarima da je danas razgovarao i sa šefom Delegacije EU Fabricijem vakcinama iz Kovaks programa. "Nadam se da će krajem marta ili početkom aprila stići i prve vacikne iz Kovasa, što je za nas takođe značajno. EU je do sada naručila preko dve milijarde vakcina, mislim 2,1 milijardu vakcina. Mi smo već do sada, ako potpišemo dodane ugovore i sa Kinezima i Rusima, za koje očekujemo danas i sutra da završimo, da ćemo imati potpišane ugovore 11,5 ili 12 miliona vakcina", rekao je Vučić u Palati Srbija.

Kaže da, ipak, ugovori nište ne znače ako nema vakcina. "Ipak, imaćemo u naredne dve ili tri nedelje značajne količine vakcina i to mogu da kažem veoma značajne", naglasio je Vučić.

Tri milijarde dinara za lečenje obolelih od retkih bolesti

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici odluku o izdvajanju tri milijarde dinara za lečenje obolelih od retkih bolesti u 2021. godini, što je rekordan iznos, saopštila je premijerka Ana Brnabić. Ta odluka je, ističe, doneta uprkos svim vanrednim troškovima u 2020. godini oje je nametnula borba protiv korona virusa.

"Drago mi je i ponosna sam što smo za 2021. odvojili rekordne tri milijarde dinara za lečenje osoba obolelih od retkih bolesti", rekla je Brnabić nakon sednice vlade kojoj je prisustvovao i predednik Srbije Aleksandar Vučić.

Kako je rekla, povećanje tog iznosa iz godine u godinu, govori, između ostalog, koliko se Srbija promenila. Ona je navela da je 2008. gidine iznos tih sredstava bio - 0 dinara. Prema njenim rečima 2012. godine izdvojeno je 130 miliona, a od tada su sredstav kontinuirano povećavana, a 2014. godine osnovan je Budžetski fond. "Povecali smo sredstva i za ovu godinu, u teškoj godini i to je 24 puta više nego 2012. godine", rekla je Brnabić.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track