DANAS PREDSTAVLJANJE SRETENJSKOG EKONOMSKOG PAKETA: Premijerka Ana i Mali o novim merama! Zna se ko dobija DRŽAVNI MINIMALAC
Foto: Dado Đilas

novi paket vredan 2,5 milijardi evra

DANAS PREDSTAVLJANJE SRETENJSKOG EKONOMSKOG PAKETA: Premijerka Ana i Mali o novim merama! Zna se ko dobija DRŽAVNI MINIMALAC

Politika -

BEOGRAD - Premijerka Ana Brnabić i ministar finansija Siniša Mali danas će detaljno predstaviti novi ekonomski paket mera pomoći za građane i privredu, a koji je, kao i prethodna dva, usmeren na očuvanje radnih mesta i smanjenje negativnih posledica krize izazvane pandemijom korona vorusa.

Kako je ranije rečeno, novi paket vredan je 2,5 milijardi evra. Poznato je i da će državnu pomoć u visini jednog i po minimalca, koji će se isplaćivati tri meseca, pored mikro, malih i srednjih preduzeća dobiti i velika preduzeća koja zapošljavaju više od 500 ljudi.

Privreda će početi da dobija novac u aprilu, a iznos koji će firme dobiti za minimalac od države je oko 48.000 dinara.

Po pola minimalca, biće isplaćeno privredi i tokom maja i juna.

Međutim, novim paketom predviđena je i posebna sektorska pomoć koju će dobiti turistički radnici, turističke agencije, hotelijeri, turistički vodiči u iznosu još jednog celog minimalca, te će oni, za razliku od ostalih, dobiti ukupno oko 80.000 dinara.

To je bila molba predsednika Aleksandra Vučića da ta grupa privrede dobije posebnu pomoć jer je najviše pogođena pandemijom.

Još jednu sektorsku pomoć dobiće autoprevoznici, a ona podrazumeva 600 evra po autobusu tokom šest meseci.

Pored toga, postojeća garantna šema biće proširena za 500 miliona evra, a planirano je da se obezbedi još 500 miliona evra za novu garantnu šemu koja će predviđati manje uslove i biće dostpunija preduzećima.

Kada je reč o pomoći građanima, svi punoletni građani dobiće dva puta po 30 evra, u maju i novembru.

Penzioneri će, pored ovih 60 evra, dobiti još 50 evra direktne pomoći u septembru.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track