Najnovije vesti

MNOGI POBEGLI IZ LOGORA SMRTI: Devetoro Srba zatražilo status žrtve u procesu protiv Tačija i ostalih komandanata OVK
Foto: Printscreen

hag

MNOGI POBEGLI IZ LOGORA SMRTI: Devetoro Srba zatražilo status žrtve u procesu protiv Tačija i ostalih komandanata OVK

Politika

Služba za zaštitu svedoka Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu predložila je sudiji za prethodni postupak da odobri status žrtve za 17 osoba u procesu koji se vodi protiv nekadašnjeg glavnog komandanta terorističke OVK Hašima Tačija i trojice šefova te paravojske.

Služba istovremeno smatra da samo jedan zahtev za takav status treba da odbije.

Zahteve za status direktne ili indirektne žrtve do sada je podnelo ukupno 18 osoba od čega su devet Srbi i šest kosovski Albanci, a nacionalnost trojice nije objavljena. Za sve žrtve srpske nacionalnosti služba je predložila sudiji da im dodeli taj status, za pet kandidata albanske i troje neidentifikovane nacionalnosti takođe, a samo za jednog Albanca predložila je odbijanje zahteva jer se odnosi na događaj iz 1997. godine, a taj period nije obuhvaćen optužnicom protiv Tačija i ostalih. Albanac inače tvrdi da su da 1997. godine upucali pripadnici OVK zbog čega trpi fizičke i mentalne posledice.

Svi pomenuti kandidati za žrtve označeni su pseudonimima - brojevima kako bi se zaštitio njihov identitet radi bezbednosti.

Pet Srba tvrdi da su bile direktne žrtve OVK i da su bili kidnapovani, mučeni, protivpravno zadržani i da se prema njima nečovečno postupalo u logoru koji se pominje u optužnici u inkriminisamom periodu. Tvrde da su pretrpeli fizičku, mentalnu i materijalnu štetu kao posledicu ovih zločina. Četvoro je podnelo Službi dokumentaciju u vezi sa povredama dok je jedna žrtva podnela i psihijatrijski izveštaj o pretrpljenoj duševnoj povredi.

Još jedan podnosilac zahteva srpske nacionalnosti tvrdi da je direktna žrtva kidnapovanja, mučenja, nezakonitog pritvaranja i okrutnog postupanja od strane pripadnika OVK u logoru na Kosovu u periodu na koji se odnosi optužnica. Navodi da je pretrpeo fizičku, mentalnu i materijalnu štetu kao posledicu ovih krivičnih dela. Podneo je lekarska uverenja o fizičkoj i mentalnoj povredi i fotografije uništene imovine i dokumente o gubitku zarade kao prateću dokumentaciju za materijalnu štetu.

Ostalo troje Srba, koji su podneli zahteve za status, navode da su indirektne žrtve OVK. Jednoj ženi su pripadnici OVK oteli muža koji nikada nije pronađen, a dvoje Srba se žalilo zbog otmice i ubistva očeva.

Troje Albanaca iz iste porodice tvrde da su indirektne žrtve OVK čiji je suprug odnosno otac otet i nikada nikada nije pronađen. Još jedan Albanac tvrdi da su mu pripadnici OVK ubili brata što ga čini indirektnom žrtvom zločina.

Tri podnosioca zahteva, čija nacionalnost nije objavljena, članovi su iste porodice, čiji je muž odnosno otac bio otet i ubijen od strane OVK. Kancelarija UNMIK-a za nestale osobe i forenziku 2010. godine utvrdila je njegov identitet. Još jedna kosovska Albanka tvrdi da su joj pripadnici OVK ubili brata zbog čega je pretpela mentalne povrede.

Služba za zaštitu žrtava traži od sudije da svim aplikantima odredi dodatne zaštitne mere zbog opravdanog i povećanog rizika za njih i njihove porodice koje žive na Kosovu.

Konktretno traži da se javnosti nikako ne otkriva bilo koja evidencija koja identifikuje podnosioce i da se u njihovoj identifikaciji isključivo koriste pseudonimi.

Odluku ko će biti žrtva u postupku doneće sudija za prethodni postupak, a na njegovu odluku postoji pravo žalbe.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...