IVICA DAČIĆ: Amandmani u EP kao sredstvo pritiska na Srbiju
Foto: Damir Dervišagić

Predsednik Skupštine Srbije

IVICA DAČIĆ: Amandmani u EP kao sredstvo pritiska na Srbiju

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Skupštine Ivica Dačić ocenio je danas da je cilj amandmana na izveštaj o Srbiji u Evropskom parlamentu u kojima se pominju slučajevi Krušik, Jovanjica, Savamala itd. pritisak na Srbiju i njeno rukovodstvo.

U jednom od amandmana na izveštaj izvestioca za Srbiju Vladimira Bilčika navodi se da ti slučajevi izazivaju veliku pažnju javnosti i da bi morali biti rešeni.

"Imaju svi pravo na amandmane, videćemo šta će od toga biti prihvaćeno. Ne treba da nas čudi ništa, u pitanju je dodatni pritisak na Srbiju. To je dobro oproban recept kada žele da ostvaruju određene geostrateške interese", rekao je Dačić za televiziju Hepi.

Tu se, dodao je, može uočiti ona narodna: "koga kara, a kome prigovara" jer se, po njegovim rečima, daju razni predlozi i amandmani, ali se, zapravo, cilja "lično predsednik (Aleksandar) Vučić".

"Savamala, Krušik, Jovanjica, šta se traži? Nije rečeno, Vučić ili njegov brat... A to se očekuje iz ovih amandmana. Što se ne kaže da se pridružuju ličnim napadima na Vučića", upitao je Dačić. Posredi je, dodaje, interes globalne politike i želja da se oslabi uloga Srbije i što više pritisne ključ političke stabilnosti kako bi se lakše ostvarivali drugi interesi.

On je u tom kontekstu pomenuo i nastavak pritisaka na Srbiju koji će ići preko EP, čiji bi poslanici trebalo da posreduju u drugoj fazi međustranačkog dijaloga vlasti i opozicije o unapređenju izbornih uslova.

"Spremamo se da bude druga faza međustranačkog dijaloga. A, vidite, na Kosovu su održani izbori bez međunarodnih posmatrača. Zašto su održani izbori bez međunarodnih posmatrača? Kao da je Kosovo oličenje demokratije!?", istakao je predsednik Skupštine Srbije. On je kazao i da mnogi u Srbiji žele da internacionalizuju razna pitanja.

Dačić je rekao da se u Srbiji raspravljalo o izveštaju EP o napretku iz oktobra prošle godine i da je zaključeno da je potrebno učiniti napore da dođe do unapređenja u vezi sa svim kritikama i zapažanjima koji su opravdani.

Naveo je da se jedan deo tiče parlamenta, a drugi ostalih državnih struktura.

Upitan da oceni izjavu predsednice tzv. Kosova Vjose Osmani da će lobirati da se ponište Briselski i Vašingtonski sporazum, Dačić je naveo da se radi o "glupostima i zamajavanjima".

"Predsednik SAD Džozef Bajden se toliko zabrinuo da ne zna prošto šta će da radi", ironično je konstatovao Dačić i dodao da to što priča Osmanijeva niko razuman iz Evrope i SAD neće prihvatiti. Objasnio je da je novi američki državni sekretar Entoni Blinken u vreme kada je potpisivan Briselski sporazum bio u administraciji SAD.

Osvrćući se na prikazivanje filma "Dara iz Jasenovca", Dačić je kazao kako je dobro što se srpsko društvo "oslobodilo" priča o toj temi, što beleže i kinematografija i književnost. "Mogu samo da pozdravim to što je snimljen film. Veoma je bitno da ovde nije reč o propagandi već o istorijskom sećanju. Hvala Gagi Antonijeviću, a želim da zahvalim i bivšim logorašima koji su tada bili deca na svedočenjima. Treba što više slušati od svedoka. Podatak da je ubijeno 29.000 dece, pa ima li većeg zločina od tog?", upitao je Dačić.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track