Najnovije vesti

ZVANIČNICA BAJDENOVE ADMINISTRACIJE: Naš cilj - sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine
Ilustracija, Foto: AP/Jose Luis Magana

moli montgomeri

ZVANIČNICA BAJDENOVE ADMINISTRACIJE: Naš cilj - sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine

Politika

BEOGRAD/VAŠINGTON - Nova američka administracija podržava dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje Evropske unije (EU) i nada se da on vodi ka sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji, zasnovanom na međusobnom priznanju, izjavila je za Glas Amerike zamenica pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, Moli Montgomeri.

"Svakako i dalje podržavamo dijalog Beograda i Prištine, uz posredovanje EU i očekujemo sveobuhvatni sporazum o normalizaciji koji bi doveo do obostranog priznanja ili bio zasnovan na obostranom priznanju. I to će biti naš cilj u budućnosti", rekla je Montgomeri.

Ona je istakla da su SAD "posvećene saradnji sa Evropskom unijom koja posreduje u dijalogu".

"Znamo da smo najuspešniji kada radimo rame uz rame s našim evropskim saveznicima i partnerima. I to će biti naš pristup", dodala je Montgomeri.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Komentarišući odnose s Kinom i kinesku "diplomatiju vakcina", ona je poručila da Vašington ne traži od evropskih zemalja da se odlučuju izmedju SAD i Kine.

Rekla je i da je prioritet administracije SAD obnova odnosa sa saveznicima i partnerima u Evropi.

"Verujemo da su ti odnosi osnova svega što pokušavamo da uradimo, bez obzira da li je reč o borbi protiv Kovida-19 ili klimatskim promenama, ili suprotstavljanju štetnim aktivnostima Rusije i Kine. Želimo da saradjujemo sa našim evropskim partnerima", rekla je Montgomeri za Glas Amerike.

Navela je da su SAD usredsređene na saradnju sa saveznicima i partnerima da bi "razvili pozitivnu agendu", dok razmatraju kompleksne odnose s Kinom i istovremeno brane principe i zajedničke interese.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...