MINISTAR MALI: Nikezić i Đilas ne mogu da podnesu uspehe Srbije
Foto: Instagram Printscreen, Siniša Mali

Ministar finansija i član Predsedništva SNs

MINISTAR MALI: Nikezić i Đilas ne mogu da podnesu uspehe Srbije

Politika -

BEOGRAD - Ministar finansija i član Predsedništva SNS Siniša Mali ocenio je najnovije izjave predsednika Resornog odbora za privredu i finansije Stranke slobode i pravde Dušana Nikezića kao "laži ekonomskog neznalice".

I on i njegov neuki šef Dragan Đilas ponovo zajedljivo pokazuju kako ne mogu da podnesu ekonomske uspehe Sbije. To je u njihovo vreme bila misaona imenica, jer su uspeli da zemlju dovedu bukvalno pred bankrot", naveo je Mali.

On je naveo i da se to odnosi na emitovanje državnih obveznica iz tog perioda.

"Između ostalog, ekonomski neznalica i licemer Nikezić je bio deo ekipe koja je uspela da rekordno zaduži zemlju po kamatnoj stopi od čak 7,5 odsto 2011. godine, kada su emitovali najskuplje dolarske obveznice. Naša stopa iznosi 1,65 odsto i to u vreme dok i dalje traje pandemija korona virusa, rekao je Mali.

On je podsetio da je deo tih najskupljih obveznica uspešno refinansiran krajem prošle godine po finalnoj kamatnoj stopi u evrima.

- Mi smo uložili veliki napor da bukvalno vadimo kestenje iz vatre, koje su nam u amanet ostavili Đilas, Nikezić i njihovi pajtosi. Tada smo imali njihovo bahato divljanje i nebrigu za građane, a sada im smeta najnoviji uspeh Srbije na međunarodnom tržištu kapitala. Naime, smeta im što smo uspešno iskoristili još uvek povoljne uslove na međunarodnom finansijskom tržištu i po prvi put emitovali državne obveznice na rok od 12 godina", naveo je ministar.

Dodao je, međutim, da taj stari dug još nije vraćen, pa će, kaže, upravo novac koji je do sada dobijen biti korišćen za vraćanje "njegovih starih i skupih dugova".

Ministar je podsetio da je usled velike tražnje delegacija Srbije uspela da smanji inicijalnu kamatnu stopu za 35 baznih poena i emituje obveznice po stopi prinosa od 1,920 odsto i kuponskoj stopi od 1,65 odsto, sa rokom dospeća od 12 godina, čime je dodatno produžena kriva prinosa srpskih obveznica emitovanih na međunarodnom tržištu.

- Mi smo, za razliku od takvih uspeli da izgradimo i očuvamo makroekonomsku stabilnost i da ostvarimo poverenje investitora, iako se čitav svet suočava sa velikim posledicama virusa korona, što nesumnjivo utiče na ekonomiju. Osim toga, dinarske obveznice emitovane na domaćem tržištu će biti uključene u indeks J.P. Morgan GBI-EM index, što je neverovatan uspeh", istakao je Mali.

Napomenuo je da to neće podstaći rast javnog duga Srbije, "koji ćemo čvrsto držati na nivou ispod 60 odsto, što je nivo koji propisuje Mastriht".

On je napomenuo i da je Srbija održala svoje javne finansije i javni dug pod kontrolom u trenutku kada je globalni dug na istorijskom maksimumu od oko 277.000 milijardi dolara i kada su se države širom sveta zaduživale ne vodeći računa ni o kamatnim stopama, ni o visini duga.

Ministar finansija je ocenio i da su Nikezić i njemu slični "ljudi poljuljanog morala" i da ne mogu ništa drugo da rade osim da iznose neosnovane, paušalne kritike.

"Najverovatnije smatraju da će takvim lažima moći ponovo da se uvale u fotelju i da nastave da kradu", zaključio je.

Nikezić je danas izjavio da je Aleksandar Vučić sa kamatom od 1,92 odsto zadužio sve ljude u Srbiji za još milijardu evra i time, kako se navodi na sajtu Stranke slobode i pravde, još jednom potvrdio da smo jedna od najgorih evropskih ekonomija, a da ceo "Vučićev ekonomski sistem počiva samo na zaduživanju".

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track