Najnovije vesti

DAČIĆ JASAN: Ne postoji spisak stranaka za dijalog, nisam previše zaljubljen u to da neko Srbiji deli lekcije iz inostranstva!
Foto: Zorana Jevtić

šef skupštine srbije

DAČIĆ JASAN: Ne postoji spisak stranaka za dijalog, nisam previše zaljubljen u to da neko Srbiji deli lekcije iz inostranstva!

Politika

Ja sam učestvovao i u onom 1992. kad je Milošević bio predsednik

BEOGRAD - Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da ne postoji spisak političkih stranaka koje će učestvovati u međustranačkom dijalogu, niti ga je, kaže, neko pravio, ali navodi da će format sada biti drugačiji u odnosu na prethodno vođene razgovore.

"Sada spisak mora biti znatno drugačiji, odnosno format bi morao da obuhvati i one stranke koje nisu ušle u parlament i one koje su bojkotovale izbore", rekao je Dačić za Tanjug.

On je naveo da će, posle video sastanka sa predsednikom Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Dejvidom Mekalisterom, koji je planiran za 1. mart, pozvati političke stranke da pošalju imena svojih predstavnika i da se izjasne na koji način žele da učestvuju u dijalogu - da li sa predstavnicima EP ili samo sa predstavnicima vlasti u Srbiji.

"Realno je očekivati da će aktivnosti sa strankama početi u drugoj polovini marta", istakao je Dačić.

Na pitanje da li će se sa strankama koje ne žele učešće EP razgovarati paralelno, Dačić kaže da hoće, odnosno ističe da će i sa njima morati da se razgovara.

"Mi sada ne znamo ko želi da učestvuje, možda neko ne želi nigde da učestvuje, ali ja moram da kažem da se Narodna skupština pridržava onoga sa čim se Srbija složila u razmeni pisama Maje Gojković sa Mekalisterom, da se organizuje međustranački dijalog pod pokroviteljstvom Narodne skupštine, odnosno predsednika skupštine, a koji bi bio potpomognut od strane EP", naveo je Dačić.

Dačić sa Fabricijem o nastavku međustranačkog dijaloga

Dačić je danas sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasadorom Semom Fabricijem, razgovarao o drugoj fazi međustranačkog dijaloga koja će započeti video sastankom u ponedeljak, 1. marta. U saopštenju Skupštine Srbije navodi se da će, osim Dačića i predsedavajućeg Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta Dejvida Mekalistera, na tom sastanku učestvovati i Vladimir Bilčik, Tanja Fajon, Knut Flekenštajn i Edvard Kukan.

Fabrici je istakao važnost koju EU pridaje nastavku međustranačkog dijaloga i pozdravio njegov početak. Na interesovanje Fabricija u vezi sa predlogom koji je Vlada uputila Narodnoj skupštini, a koji se odnosi na izmenu Ustava u delu koji se tiče pravosuđa i izbora sudija, Dačić je upoznao ambadasadora sa procedurom promena Ustava, objasnivši da se radi o kompleksnom procesu koji podrazumeva održavanje referenduma.

Dačić je informisao Fabricija da je na dnevnom redu skupštinskog zasedanja Zakon o potvrđivanju Sporazuma o statusu između Srbije i EU o akcijama koje sprovodi Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu u Srbiji (Fronteks) i da će se Skupština danas izjasniti o tom aktu.

On je precizirao da dijalog ne vodi Evropski parlament, već Skupština Srbije uz pomoć Evropskog parlamenta.

"Ovde se mora razgovarati veoma konkretno jer sa tim dijalogom će problem imati oni koji imaju očekivanja da će on da zameni izbore, odnosno koji shvataju taj dijalog kao neku vrstu fontane želja u smislu da predlažu što nerealnije zahteve misleći da će sada EP naterati Srbiju da mora te zahteve da prihvati", poručio je Dačić.

Kako je rekao, to je sasvim pogrešno očekivanje.

Upitan da li je realno da skupština usvaja u ovoj godini leks specijalis kao što predlaže deo opozicije okupljen oko Stranke slobode i pravde Dragana Djilasa, Dačić kaže da je to u domenu političke fantastike i da je problem u nerealnim očekivanjima.

"Ja sam učestvovao u prvom dijalogu 1992. godine. U vreme kada je Milošević bio predsednik i SPS vladajuća stranka, raspravljalo se veoma konkretno šta opozicija traži, a tad je opozicija i imala neke glasove. Ne postoji čarobni štapić da većinska stranka u Srbiji postane neko ko nema dovoljno glasova i podršku naroda, rekao je Dačić.

Dačić kaže da nije previše zaljubljen u to da neko Srbiji deli lekcije iz inostranstva, ali da će vlast pokazati dobru volju i da želi dijalog i dogovore, te da se pitanje vlasti rešava na izborima.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...