KRIMINALNE GRUPE OPASNOST ZA NACIONALNU BEZBEDNOST: Pukovici Tomislav Đurin i dr Ilija Kajtez u Usijanju dana (KURIR TELEVIZIJA)
Foto: Printscreen

borba protiv kriminala

KRIMINALNE GRUPE OPASNOST ZA NACIONALNU BEZBEDNOST: Pukovici Tomislav Đurin i dr Ilija Kajtez u Usijanju dana (KURIR TELEVIZIJA)

Politika -

Gosti večerašnjeg Usijanja dana na Kurir televiziji, čiji je autor i voditelj Ivana Majstorović su Tomislav Đurin, pukovnik u penziji vojnoobaveštajne službe i prof. dr Ilija Kajtez pukovnik u penziji.

Adria Media
foto: Adria Media TV

- Određene sprege unutrašnjeg kriminala sa određenim delovanjem spolja su najeksplozivnija smesa, to može da bude jako loša kombinacija za nacionalnu bezbednost. Kada bi odbojili problem sa kriminalnim grupama, sa tim bi država relatinvo lako mogla da izađe na kraj, ali je to uvek povezano sa spoljnim faktorima, i ono što će situaciju činiti još težom za nas su određene geopolitičke promene koje ne idu u prilog Srbiji. Pobeda Bajdena i klintonističke strukture nije dobra vest za nas, videćemo da li će radikalno nastaviti politiku 90-tih, mada su drugačije okolnosti. Mafija može da ugrozi nacionalnu bezbednost, posebno ako je povezana sa nkeim iz inostranstva.Mora biti prevencije, moraju odgovorni da vide šta nam je činiti, kaže Kajtez.

usijanje
foto: Printscreen

- Kod nas je zakazala preventiva, i mi smo odjednom iznenađeni otkrivanjem kriminalnim klanovima, a strašnije je što su povezani sa vrhom policije, obaveštajnih sluižbi. To je već problem nacionalne bezbednosti. Ovo je samo vrh piramide, a pojaviće se naslednici. Od 100 kriminalaca 20 bude uhapšeno, ostali prođu. Sve strane službe, pa i naše su zaintertesovane za kontakte z akriminalcima, ali jie velika greška angažovati kriminalce za neke zadatke. Evo Arkan je primer, a Hrkalovićka samo kad bi rekla s akim je pričao predsednik, mnoge stvari bi se razjasnila, kaže Đurin.

usijanje
foto: Printscreen

Danas je otkazana sednica nacionalne bezbednosti? Šta to znači?

- to znači da se država suočava se velikim problemima, pa oni koji vode državu žele da na neki način dobiju podršku od naroda. Ono što našu poziciju čini teškom je dolazak Lajčaka, koji ne nosi dobre vesti, a najlošije lice Evrope sada biva potpuno demaskirano. Nije iznenađenje da Lajčak praktično predstavlja Nemačku. Opasnost je jako velika kad se napravi sinergija Vašingtona i Berlina i krene njihov malj, treba velika državnička mudrost kako to amortizovati. Pregovori se vode da bi mi korak po korak prihvatimo sve. Naša najznačaljni briga je da pokušamo da održimo unutrašnju stabilnost, da bi mogli jedinsveni da odolimo. U tom smislu je delotvoran susret između Vučića i novog patrijarha. Videćemo koliko naši sazvenici mogu da nam budu od pomoći, velesile ne istrčavaju tek tako u smislu suprotstavljanja: Kinezi su jednom MIloševiću rekli da daleka voda vatru ne gasi, kaže Kajtez.

usijanje
foto: Printscreen

- Lajča je ptica zloslutnica. Problem je što velike sile sada insistiraju na vremenskoj liniji, sa jasnim stavom da Srbija prizna Kosovo. Problem je ako im se da stolica u UN, onda ih nikad ne možete odatle povući. Kosovo je formiralo svoje oružane snage, mi nemamo zamrznuti sukob jer smo na Kosovu ratovali sa NATO. Mi imamo problem a svi koriste neke eufemizme. Makedonija i Crna Gora su priznale Kosovo i uradile razgraničenje, s tim su prekršile sporazume ranije,ali Kosovo nije u UN, a mi naše najjače argumente ne koristimo u vidu Rezolucije 1244. Kosovo zastupa ceo NATO pakt i EU osim onih koji ih nisu priznale, kaže Đurin.

usijanje
foto: Printscreen

- Pitanje Republike Srpske?

Tri osnovna pravca delovanja protiv Srbije su tamo gde smo mi najzaiteresovaniji, naše najjače karike, to je tamo gde žive Srbi. Kosovo je pokušaj da se napravi presedan, ali vidi se da to ne može da funkcioniše. Ako bi tu uspeli d aslome Srbiju, onda bi taj presedan podrazumevao dalju destrukciju državne teritorije Srbije, pitanje je šta bi od nas ostalo. Drugi pravac je ideja da se napravi tzv. funkcionalna BiH koja bi bila centrlaistička državas u kojoj bi Srbi i Hvati bili marginalni narodi. Sledeći korak je napad na nadležnosti RS. Treća stvar je Crna Gora. Naši neprijatelji znaju šta je nama janvažnije, pa gledaju da nam oslonve učine manje stabilnim. U nama Zapad vidi male Ruse, osnovni nesporazum između Srbije i velikih sila je u tome što mi ne možemo ni poptuno na zapad ni potpuno na istok. Velike sile žele da ste u njihovoj sferi potpuno, oni bi želeli da mi budemo prvi koji bi krneuli na Ruse, kaže Kajtez

04:24

PROTIV SRBIJE POSTOJE 3 PRAVCA DELOVANJA: Bivši pukovnik Kajtez: Zapad u nama vidi male Ruse (KURIR TELEVIZIJA)

- Imamo problem sa vojnom neutralnošću, klasična vojna neutralnost više ne postoji, nju neko mora da vam garantuje, kao Kazahstan. Nama je ovde Nemačka najsnažnija, kaže Đurin.

31:19

USIJANJE DANA - 26.02.2021. - ILIJA KAJTEZ i TOMISLAV DJURIN: HAPŠENJA UVOD U VELIKA OTKRIĆA

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track