01:10

DARKO OBRADOVIĆ: Ruska federacija vodi hibridni rat protiv BiH, Srbije, Crne Gore i Severne Makedonije (KURIR TELEVIZIJA)

IZAZOV SAVREMENOG DRUŠTVA: Šta je asimetrično ratovanje i gde je tu Srbija?

DARKO OBRADOVIĆ U USIJANJU DANA: Hibridni ratovi se odvijaju u svakoj kući, internet je moćno oružje

Politika -

Asimetrično ratovanje, odnosno hibridno ratovanje, u poslednjoj deceniji je doslovno procvetalo.

Okolnost kada jedna država želi da naudi drugoj, a da pritom ne ispali metak i "ne ostavi otiske prstiju" jedan je od najvažnijih izazova savremenih društava.

Od plasiranja lažnih vesti, do hakerski napada, čitav spektar specijalni metoda danas omogućava i relativno inferiornim međunarodnim akterima da ozbiljno uzdrmaju neku zemlju.

Usijanje
foto: Kurir

Propagandnim operacijama se urušava poverenje građana u demokratski poredak u svojoj zemlji. Postiže se veliki efekat uz vrlo malo troška i bez upotrebe konvencionalnog oružja.

Najpoznatiji primer je sajber napad iz Rusije na SAD tokom izbornog procesa 2016. godine.

Ali meta nisu samo veliki.

Gde je u svemu tome Srbija, između ostalog je tema Usijanja dana u kome gostuje Darko Obradović iz Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost.

Obradović je rekao da hibridni rat vode obaveštajne službe. Obuhvata pučeve, oružane pobune, ali i interneta i dezinformacija...

Hibridni rat teži da ostvari spoljnopolitičke ciljeve i on se odvija u kibernetičkoj sferi. Hibridni rat se praktično odvija u svakom domu, u svakoj kući.

Obradović je objasnio da efekat hibridnog rata zavisi od jačine nosioca vlasti.

Na konstataciju Denisa Bećirovića, poslanika u BiH, da Srbija vodi hibridni rat kako bi onesposobila BiH da odbrani svoj teritorijalni integritet, suverenitet i da nikada ne postane suverena država, a da to radi političkim, diplomatskim, medijskim i psihološkim sredstvima, Obradović je rekao da je jedino tačna definicija hibridnog rata.

"Da je bio iskren i pošten trebalo je da kaže da Ruska federacija zapravo vodi hibridni rat protiv BiH, Srbije, Crne Gore i Severne Makedonije. Da je bio pošten rekao bi da Rusija na teritoriji Bosne i Hercegovine stvara Krim , Abhaziju, Osetiju...", ocenio je Obradović.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track