FRANCUSKA POKAZALA LAŽNOJ DRŽAVI GDE JOJ JE MESTO: Na putovanja bez viza slobodno možete da zaboravite
Foto: Profimedia

kosovo i metohija

FRANCUSKA POKAZALA LAŽNOJ DRŽAVI GDE JOJ JE MESTO: Na putovanja bez viza slobodno možete da zaboravite

Politika -

Francuska ambasadorka u Prištini Mari Kristin Butel izjavila je da neće biti liberalizacije viznog režima u bliskoj budućnosti za građane Kosova i Metohije jer nisu ispunjene sve garancije potrebne za odobravanje putovanja bez viza.

Mari Kristin Butel izjavila je prištinskim medijima da stav Pariza po pitanju liberalizacije viznog režima ostaje nepromenjen i da je Francuska primetila pozitivne pomake, ali da usvojeni zakoni još nisu proizveli opipljive i održive efekte.

- Stoga Francuska, zajedno sa nekim drugim državama članicama EU, smatra da sve potrebne garancije još nisu ispunjene u ovoj fazi - dodala je francuska ambasadorka.

Sa druge strane, izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viola von Kramon pozvala je Evropsku uniju da uradi "domaći zadatak" i odobri liberalizaciju viznog režima što je pre moguće.

Von Kramon je saopštila da je Odbor za spoljne poslove nedavno usvojio njen izveštaj o Kosovu i da će konačni izveštaj biti usvojen na plenarnoj sednici 24. marta.

- Pozdravljamo posvećenost Prištine, ali još je dug put ka pridruživanju EU. Mnogo toga treba učiniti da se poboljša situacija vladavine zakona i da se više bori protiv korupcije. Kosovo treba da sprovede svoje obaveze u energetici da bi se borilo protiv zagađenja vazduha. Želimo da vidimo dijalog Beograda i Prištine da bismo nastavili. Ovo je interes obe strane - rekla je Von Kramon.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track