02:07

Prof. Stojiljković o Đinđiću povodom 18 godina od atentata

18 godina kasnije

PROF. STOJILJKOVIĆ U PULSU SRBIJE O UBISTVU ĐINĐIĆA: Srbija nije bila spremna za takvog premijera (KURIR TELEVIZIJA)

Politika -

Pre 18 godina ubijen je Zoran Đinđić, prvi demokratski izabrani premijer Srbije. Počast su mu u Beogradu odali članovi vlade, porodica, prijatelji i politički saradnici.

Skoro dve decenije kasnije, njegova Demokratska stranka rasula se u više manjih partija i nijedna od njih danas nije u parlamentu.

Gde je Srbija 18 godina kasnije?

Gost emisije "Puls Srbije" na Kurir televiziji je Zoran Stojiljković, redovni profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu.

On je rekao da je i dalje u nekoj vrsti šoka.

- Osećali smo da se nagoveštava nešto i da se komplikuje situacija. Činjenica je da ni danas ne znamo nikakvu političku pozadinu, niti je Srbija izašla iz problemskog kruga - rekao je on.

- Ovi koji obeležavaju njegovu godišnjicu bili su mu i neprijatelji, oni koji su bili uz njega nisu mu bili od pomoći. U najvećem vremenu popularnosti njega je približno petina građana podržavala i to pokazuje ograničene demokratske kapacitete društva. Na kraju krajeva njegova strategija je bila da do promena dođe većom demorkatizacijom - kazao je profesor.

Puls Srbije, Zoran Stojiljković
foto: Printscreen

Dodao je i da ono što će ostati trajno iza njega jesu njegove rečenice da ste svesni da morate da rizikujete, ali da ideja i strategija jeste da morate da osvojite prostor demokratije.

Srbija početkom 2000. nije bila spremna za takvog premijera?

- Nije spremna bila, nisam siguran ni da je spremna dan danas. On je govorio da nemate pravo da spavate ni kada odete u penziju, već da se treba suočavati sa problemima. Suprotstavljao se nekoj vrsti rutine, građani su hteli odmor, nisu bili skloni daljoj borbi, a njegova politika je išla protiv pravila. Ta vrsta politike i ta vrsta rizika je nešto što građani ni danas ne prihvataju većinski - objasnio je prof.

Spomenik Đinđiću na Studentskom trgu?

- To bi bilo normalno, ali više bih očekivao uvažavanja ideje, nego što bi bio u spomeničkoj strukturi. Bolje bi bilo da pokušamo od života da napravimo projekat i da radimo nešto što bi bilo u duhu njegovih poruka. Mislim da nam je više potrebno da radimo na tome.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track