Najnovije vesti

PERU PARE PREKO PORESKIH RAJEVA: Javnost će saznati sve o Đilasovim računima u Švajcarskoj i na Mauricijusu
Šta krije Dragan Đilas, Foto: Zorana Jevtić

Stižu dokazi

PERU PARE PREKO PORESKIH RAJEVA: Javnost će saznati sve o Đilasovim računima u Švajcarskoj i na Mauricijusu

Politika

Nakon što je predsednik Aleksandar Vučić otkrio da lider SSP Dragan Đilas ima račune u Švajcarskoj i na Marucijusu, ovaj opozicionar se vadio da u Švajcarskoj nema račun on, već njegova firma, a da na Mauricijusu nema ništa. Javnost će, kako je obećao predsednik, tokom ove nedelje saznati sve o ovoj aferi, a stručnjaci za Kurir objašnjavaju da se čuvanjem kapitala u nekom od poreskih rajeva ili izbegava plaćanje poreza ili se nelegalno stečeni novac ubacuje u legalne tokove.

Opljačkali narod

- Jedan multimilioner koji je novac uzeo od naroda ima račune ne samo na Mauricijusu i u Švajcarskoj već i još ponegde, a sve to će se videti ove nedelje. Jedan od tajkuna kaže da ima u Švajcarskoj, a nema na Mauricijusu, zato sam rekao biće zanimljiva nedelja. Ima na Mauricijusu, opljačkali novac od naroda, vode pod firmama, a korisnici su više njih iz familije - naveo je Vučić.

Dragan Dobrašinović
foto: Beta

Dragan Dobrašinović iz Koalicije za nadzor javnih finansija, na pitanje, generalno, šta znači kada neko drži novac u nekom od poreskih rajeva, kaže:

- To znači da ili hoće da izbegne veće poresko opterećenje, da plati manji porez ili, a to smo često viđali kod kriminalnih grupa, da kroz poreske rajeve pokuša da opere veću svotu novca i onda ga vrati u legalne tokove. U poreskim rajevima se ne pita za poreklo novca.

Usijanje dana, Marko Nicović, Marko Nicovic
foto: Kurir

Netransparentno

Istog je mišljenja i Marko Nicović, nekadašnji direktor beogradske policije, koji kaže da otvaranjem računa u poreskim rajevima izbegavate plaćanje poreza i/ili krijete poreklo tog novca s računa.

- Ljudi iz sveta kriminala, biznisa, politike idu u poreske rajeve jer znaju da tamo nema transparentnosti. Suština je izbegavanje poreza i skrivanje porekla para. Banke u tim zemljama teško daju podatke bilo kome o tim računima, što je dodatna pogodnost. Tu nema nikakve transparentnosti, niti se neko bavi poreklom tih vaših para.

ALEKSANDAR VULIN  

Vučić se nije čuo s narko-dilerima, ali Đilas jeste

Aleksandar Vulin
foto: Zorana Jevtić

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin demantovao je navode koje je u medijima izneo Đilas, negirajući u potpunosti da predsednik Vučić ima bilo kakve veze s bivšim zamenikom načelnika SBPOK Goranom Papićem.

- Đilas istinu govori samo kada priča o Jeremiću, u drugim prilikama laže. Tako laže da je predsednik Vučić odgovoran za postavljanje i napredovanje Gorana Papića u MUP - rekao je Vulin.

Govoreći o prisluškivanju predsednika, Vulin je rekao:

- Vučić se nije čuo ni sa jednim narko-dilerom, ali Đilas i njegova radnica Marinika jesu.

Kurir.rs/ E. K.  Foto: Zorana Jevtić

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...